Acasa | Relatii | Tăcerea care ruinează relațiile

„Tratamentul tăcerii”, cea mai frecventă și distructivă formă de interacțiune în cuplu

Tăcerea care ruinează relațiile

 SHARE  

Adaugat in 9 aprilie 2015

Tăcerea care ruinează relațiile

Îl întreb ce este cu el și el îmi spune „nimic”. Foto: Photoxpress

„După o ceartă în care eu ajung să fiu furios și foarte critic pentru că sunt nemulțumit, ea se închide în ea și devine rece și distantă, nu îmi mai vorbește zile întregi. Mă simt rănit si descumpănit.”

„Îl întreb ce este cu el și el îmi spune „nimic”, dar eu îl văd supărat, și, cu cât vorbesc mai mult, cu atât îmi spune să îl las în pace, că asta e tot ce vrea de la mine. Și, la un moment dat, izbucnește cu furie și eu nu mai înțeleg nimic. Am o stare de neliniște teribilă când îl văd așa, aș vrea să vorbească cu mine. Mă simt respinsă.”

„Tratamentul” tăcerii este cea mai frecventă și distructivă formă de interacțiune în cuplu. Un partener este cel care face solicitările, plângerile, critică și celălalt care se retrage, se închide în el, evită discuțiile. Cu cât unul dintre parteneri este mai nemulțumit și exprimă mai multe plângeri care devin critici, cu atât celălalt devine și mai evitant, nu exprimă direct ceea ce simte și ceea ce vrea. Tăcerea devine o formă de pedeapsă pentru că fiecare îl vede „vinovat” pe celălalt și fiecare are credință că el are dreptate și simte că este nedreptățit că nu este „corect” și „tăcerea” este forma de recâștigarea controlului asupra relației. Este o tăcere ce ascunde supărare, furie și resentimente față de partener. Îmi retrag afecțiunea, atenția, aprecierea ca o formă de putere asupra relației. Consecința însă asupra relației este și mai multă distanță și resentimente.

Fiecare dintre cei doi au nevoie să facă schimbări. Cel care își exprimă prea multe nemulțumiri și care devine critic să învețe să fie apreciativ și să exprime nemulțumirile fără să fie critic (ceea ce nu este deloc ușor) și să respecte spațiul celuilalt și să aștepte să vorbească cu partenerul când acesta este pregătit. „Mă simt îngrijorată și am o stare de neliniște în legătură cu vizita noastră la părinții tăi, am nevoie să vorbim când te simți pregătit înainte de a merge la ei te rog.”

Cereți un timp pentru discuțiile dificile emoțional, partenerul care evită, se închide în el are nevoie să se simtă confortabil cu momentul discuției. Cu cât de mult învățați să vorbiți despre subiectele dificile fără să îl atacați pe partener, fără critică, fără să fiți reactiv, ci doar să îl ascultați cu atât o să vă reapropiați unul de celălalt fără să vă răniți.

Cel care alege „tratamentul tăcerii” trebuie să conștientizeze că acest comportament este un comportament care poate deveni abuziv emoțional pentru partener, un comportament pasiv-agresiv în care nu spun direct ce simt, ce am nevoie, „sunt supărat și îl pedepsesc pe partener retrăgându-mi afecțiunea față de el” și arătă o lipsă de grijă emoțională față de cum se simte partenerul.

Nu evitați discuțiile, chiar dacă sunt dificile

Comportamentul meu îl afectează pe partener. Îl rănește. Dacă ai nevoie de timp, exprimă direct „Am nevoie să stau o oră singur să mă gândesc la ce am vorbit. Discutăm după. Acum sunt confuz cu ceea ce simt.” Și discutați după ce îți clarifici gândurile, sentimentele, fără să eviți discuția, chiar dacă este dificilă. Și atunci când vorbești vorbește despre tine, care este perspectiva ta, cum vezi tu lucrurile, ce ai tu nevoie și cum te simți. Fără să devii critic și să îl judeci pe partener. „M-am simțit nesigură când ai sunat după câteva ore de când ai promis că suni.”

Sănătos pentru relație este ca divergențele, conflictele să se rezolve în ziua în care au apărut, ambii parteneri să vorbească despre ei și să își asume responsabilitatea a ceea ce simt și a ceea ce fac. Și cu o atenție deosebită față de realitatea faptului că ceea ce facem are un impact asupra celuilalt, comportamentul nostru îl poate răni pe partener. Comportamentul pasiv-agresiv, “nu spun ce simt și ce vreau”, este o formă de abuz emoțional și nu voi obține de la partener ceea ce îmi doresc de fapt, adică și mai multă iubire, afecțiune, atenție, apreciere. Multe persoane spun că: „Am tot spus ce vreau și el/ea nu m-a ascultat, așa că am renunțat să spun, nu-i pasă de mine, mai bine tac, măcar evit și mai multe certuri.”

Este adevărat că acest mod de reacție, „tăcerea și retragerea afecțiunii”, este frecventă la persoanele cu narcisism, însă pentru marea majoritate este un comportament învățat și din modul în care noi am răspuns cererilor lor. Recomandarea mea pentru amândoi este să reînvățați să vă exprimați nevoile direct cu grija de a-l asculta pe partener și de a nu-l răni sau critica.

Vorbiți direct, cu grijă, cu respect pentru ritmul fiecăruia!

Text de Domnica Petrovai

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

38165 citiri

16 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.