Acasa | Calatorii | Tapas – între prezent şi legendă

Tapas – între prezent şi legendă

 SHARE  

Adaugat in 1 februarie 2016

Tapas – între prezent şi legendă

Gustari spaniole. Foto: Ramona Cuciuch

O vizită în Spania înseamnă, de cele mai multe ori, şi o experienţă culinară unică. Ori, tabloul gastronomic nu ar fi complet fără vestitele tapas.  Apetisante, făcând cu ochiul din galantar, acestea au o istorie pe cât de interesantă pe atât de puţin cunoscută.

În română termenul “tapa” se traduce prin “capac”, derivă din “tapar” – a acoperi, a ascunde  iar legenda spune că în secolul al XVI-lea proprietarii localurilor în Castilla, dându-şi seama că mirosul puternic al brânzei maturate poate acoperi gustul vinului alterat sau de proastă calitate, au răspândit obiceiul de a acoperi paharele cu o bucăţică de brânză. Alţii îl consideră iniţiatorul acestui obicei pe regele Alfonso al X-lea care, călătorind în Cádiz, s-a oprit pentru o mică gustare la hanul din localitate. Cum pe terasă bătea un vânt nărăvaş iar hangiul dorea să protejeze paharul de vin al majestăţii sale, acesta a sosit acoperit cu o feliuţă de jamon. Regelui, aparent, i-a plăcut această asociere astfel încât, comandând al doilea pahar de vin, a solicitat că acesta să fie însoţit de o nouă „tapa”, un capac ca cel dinainte. În a două jumătate a secolului XVI termenul tapa se folosea în Spania, ca o traducere a franţuzescului étape, pentru a face referire la staţionarea soldaţilor aflaţi în marş de mai mult de o zi.  “Tapa” era locaţia unde aceştia se aprovizionau, “tapear” era acţiune de aprovizionare propriu-zisă şi “montar tapa” reprezenta pregătirea şi planificarea aprovizionării.

.

Astăzi tapa a căpătat valenţe noi. Deoarece în Spania localnicii iau cina destul de târziu (de cele mai multe ori după orele 21 ) nu este neobişnuit ca, ieşind de la serviciu, să se oprească pentru un pahar de vin într-unul dintre multele baruri unde, alături de băutură, li se servesc adesea gratuit aceaste mici gustări ce potolesc foamea. În funcţie de zonă ele pot purta denumiri diferite. Li se mai spune banderillas ( diminutivul de la bandera - steag ), bocas sau pinchos (pintxos în bască ) pentru că cele mai multe sunt fixate cu o scobitoare. În unele locuri fiecărui “pincho” i se asociază o scobitoare de formă sau culoare specială, astfel încât la final, numărând scobitorile de fiecare fel să se poate socoti nota. Se servesc calde (fructe de mare, sardine, scrumbie) sau reci (brânză, măsline) iar preţul variază de la 1 la 2 euro, în funcţie de ingrediente, locaţie şi ingeniozitatea cu care acestea sunt prezentate. Mai multe tapas pot constitui media ración ( o jumătate de porţie ) sau una ración(o porţie întreagă), caz în care acestea pot înlocui cu succes masa de seară.

.

Tapas sunt un melaj între conceptul de cină şi conceptul de socializare, de aici şi verbul 'tapear'(a consuma tapas) sau expresia  'ir de tapas' (a colinda mai multe locaţii cu scopul de a consuma tapas). Socializarea este însă cea mai importantă componentă a ecuaţiei şi, datorită capacităţii ei extraordinare de a aduce oamenii împreună, mica gustare este o caracteristică importantă a culturii spaniole. Ea a fost cu succes “exportată” şi în  America de Nord, Mexic sau Argentina. Merită, deci, să faceţi un sondaj înainte de a călători pentru a găsi cele mai populare locaţii ale destinaţiei dumneavoastră şi să mergeţi să încercaţi tapas împreună cu localnicii.Autor: Ramona Cuciuch
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13349 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.