Tartă de ciocolată şi migdale cu sos de portocale roşii
Adaugat in 15 aprilie 2013
Tartă de ciocolată şi migdale. Foto: Andrei Chiş
Trebuie să folosesc cumva toată ciocolata din cămară ca să fac loc
alteia.
Aşa că de data asta am încercat o altă versiune a tartei mele preferate de ciocolată fără făină,
una mai uşoară dar la fel de gustoasă. Untul a fost redus considerabil,
făina a dispărut şi a fost înlocuită de puţină pudră de migdale. Nu
şi-a pierdut caracterul acela de "desert păcătos" ba chiar parcă e
egalat un brownie.
Sosul de portocale roşii dulce acrişor parcă s-a
potrivit perfect cu ciocolată, nefiind eclipsat de aroma puternică a
ciocolatei. Şi dacă nu mai sunt portocale roşii pe piaţă, cele normale
merg de minune.
Ingrediente:
Pentru tartă:
50g unt
200g ciocolată amăruie
2 linguri cacao
3 ouă, separate
1/2 cană zahăr
1 cană pudră de migdale
3 linguri amidon
1 lingură pudră espresso (opţional)
1/4 cană apă fierbinte
Pentru reducţie:
1 cană suc de portocale roşii (cam 3-4 bucăţi)
4 linguri zahăr
Preparare:
- Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 180°C. Tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt şi pune-o deoparte.
- Amestecă apa fierbinte cu cafeaua până se dizolvă.
- Pune untul, cafeaua şi ciocolata tocată grosier la bain-marine să se topească. Amestecă din când în când pentru a omogeniza compoziţia.
- Bate albuşurile cu puţină sare, apoi adaugă jumătate din cantitatea de zahăr mixând în continuare până zahărul s-a dizolvat şi spuma stă pe tel.
- Într-un castron separat, bate gălbenuşurile până cresc în volum şi devin o spumă, cam 5 minute.
- Adaugă amestecul de ciocolată răcit la gălbenuşurile bătute cu zahărul rămas, apoi încorporează pudra de migdale, pudra de espresso, amidonul şi cacaua cu o spatulă.
- Încorporează cu atenţie albuşurile bătute cu aceeaşi spatulă.
- Toarnă compoziţia în tavă şi pune tortul la cuptor pentru 40-45 minute, până o scobitoare introdusă în tort iese curată.
- Pentru sosul de portocale roşii, fierbe sucul de portocale cu zahăr la foc mic până obţine devine lucios şi uşor dens ca un sirop. Sosul se va mai închega când se răceşte.
- Serveşte tarta rece, cu puţin sos şi eventual o lingură de frişcă bătută sau îngheţată. Enjoy!
Autor:
BlogCulinar.ro