Tartă de ciocolată și sfeclă cu ganache de zmeură
Adaugat in 30 mai 2013
Tartă de ciocolată. Foto: Andrei Chiş
În reţeta de astăzi, ciocolata noastră de toate zilele a fost
acompaniată de o... legumă. V-am mai scris despre legume în deserturi
(anume zucchini în tartă de ciocolată).
Am vrut să repet experiența că
eram tare curios să văd cum se combină sfecla dulceagă cu ciocolata
amăruie. Mă așteptam la o textură ca cea a tortului de morcovi și a fost chiar similară. Iar gustul a fost ca de negresă, dar cu un after-taste de sfeclă nu prea pregnant. Tortul a fost și un pretext bun să folosesc numai făină integrală fără să i se simtă gustul acela distinct sau să dea o culoarea închisă.
Textura va fi influențată și de uleiul pe care îl folosiți - cel de cocos va face tortul mai dens, ca o brownie, și cel de măsline dă un gust mai bun decât cel de floarea soarelui. Niște nuci tocate cred că ar fi o surpriză plăcută în aluat, dar rămâne decizia voastră dacă vreți să le folosiți. Toate ca toate, un chec delicios și ușor de făcut, cu o cremă dulce-acrișoară care se combină perfect.
Ingrediente:
Pentru tartă
- 1/2 cană (80g) ulei vegetal
- 1/2 cană (100ml) îndulcitor lichid
- 50g ciocolată amăruie
- 2 căni sfeclă roşie, rasă (250g)
- 3 ouă
- 5 linguri cacao
- 1 1/2 cană făină integrală (150g)
- 2 linguriţe praf de copt
Pentru ganache
- 1/2 cană (100ml) smântână lichidă
- 50g zmeură
- 50g ciocolată albă
Preparare:
- Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încălzească la 175°C.
- Amestecă
uleiul într-o crăticioară pe foc mic cu îndulcitorul şi ciocolata ruptă
în bucăţi până obţii o compoziţie uniformă şi ciocolata e topită.
- Adaugă sfecla rasă şi, având grijă ca amestecul să nu fie fierbinte, ouăle unul câte unul.
- Amestecă făina, cacaua şi praful de copt apoi încorporează-le în compoziţia lichidă.
- Unge
o formă de copt cu puţin ulei, tapeteaz-o cu hârtie de copt şi toarnă
compoziţia. Coace tarta pentru 25 minute până e fermă şi uşor crăpată
deasupra.
- În
timp ce se răceste tarta, toacă ciocolata mărunt şi amestec-o într-un
castron cu zmeura uşor pasată. Încălzeşte smântână până aproape să dea
în clocot şi toarn-o peste ciocolată. Las-o 2 minute, apoi amestecă şi,
când s-a răcit, pune-o la frigider pentru 1-2 ore.
- Întinde ganache-ul pe tortul răcit şi serveşte poate cu puţină zmeură deasupra. Enjoy!
Note/observaţii:
Ca îndulcitor lichid, puteţi folosi sirop de arţar, de agave, de orez sau miere.
Autor:
BlogCulinar.ro