Tartă de ricotta cu ulei de măsline şi lămâie & sirop de miere şi cimbru
Adaugat in 24 ianuarie 2014
Tartă de ricotta. Foto: blogculinar.ro
Planul era să nu postez un alt desert, pentru că ştiu că blogul n-a prea avut parte de varietate în ultimele luni. Însă am vrut să fac un desert special pentru revederea cu o prietenă întoarsă de pe meleaguri sud-americane, ceva mai special decât nişte brownies sau un chec cu banane.
Așa că am avut nişte lămâi uriaşe de Sorrento, uleiul de măsline care
nu lipsește din casă și ricotta pe care am vrut de mult să o mai
folosesc în deserturi. Le-am combinat pe toate într-un fel de chec care
nu seamănă cu orice altceva ce am gustat până acum.
Mă aşteptam să iasă
un aluat mai pufos şi mai uscat, dar am realizat după că o singură cană
de făină va transforma desertul într-un fel de cheesecake. Care desert a
mers perfect cu o ceaşcă de cafea columbiană tare şi aromată, adusă
direct de la sursă, şi multe poveşti faine. Iar setul de ceai primit
moștenire a făcut întâlnirea și mai specială.
Ingrediente:
Pentru tartă:
- 1 cană făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 3 ouă
- 1/2 cană zahăr
- coaja rasă de la 2 lămâi
- 1/3 cană ulei de măsline extravirgin
- 1/3 cană lapte
- 1 cutie ricotta (400g)
- 1/4 cană zeamă de lămâie
- 1 vârf sare
Pentru sirop:
- 3 linguri miere
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 2-3 crenguţe cimbru
Preparare:
- Pornește
cuptorul și lasă-l să se încălzească la 160C. Unge o formă rotundă de
tartă cu puțin ulei și tapeteaz-o cu hârtie de copt.
- Amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și praful de copt.
- Pregătește 3 castroane adângi. Într-unul amestecă ricotta cu zeama și coaja de lămâie, laptele și uleiul de măsline.
- Separat, bate albușurile tare cu un vârf de sare. Spuma obținută ar trebui să nu cadă de pe tel.
- Separă
ouăle și bate în alt castron gălbenușurile cu zahărul, folosind un
mixer. Mixează aproximativ 2-3 minute, până zahărul se dizolvă și
gălbenușurile prind o culoare palidă.
- Adaugă în compoziția de gălbenușuri amestecul de ulei și ricotta treptat, amestecând bine totul cu mixerul la viteză mică.
- Combină
apoi amestecul cu făina, încorporând-o cu o paletă cu mișcări formă de
8. Adaugă albușurile bătute spumă și încorporează-le în același stil.
- Toarnă
compoziția în tava tapetată și dă tarta la cuptor pentru 40 minute.
Tarta e gata când e fermă și o scobitoare introdusă înăuntru iese
curată.
- Pentru
sirop, pune cele 3 linguri de miere, câteva frunze de cimbru și
crenguțele întregi într-un pahar și apoi pune paharul într-o crăticioară
cu apă fierbinte. Mierea ar trebui să se încălzească, să devina mai
lichidă și să se infuzeze cu cimbrul. Dupa 10 minute, adaugă zeama de
lămâie și amestecă bine.
- Când tarta e gata și după ce s-a răcit, fă găurele pe toată suprafața tartei cu o scobitoare și toarnă siropul de cimbru peste.
- Servește cu o cană de cafea sau ceai. Enjoy!
Autor:
BlogCulinar.ro