Acasa | Familie | Tătic cu doi copii, în concediu paternal: ”Mamele sunt îndreptățite să se simtă obosite dacă nu primesc ajutor”

Tătic cu doi copii, în concediu paternal: ”Mamele sunt îndreptățite să se simtă obosite dacă nu primesc ajutor”

 SHARE  

Adaugat in 25 aprilie 2017

Tătic cu doi copii, în concediu paternal: ”Mamele sunt îndreptățite să se simtă obosite dacă nu primesc ajutor”

Tata. Foto: pixabay.com

Stelian Bompa- Oprea are 34 de ani, locuiește la Cluj și este tăticul Marei (trei ani) și al lui Andrei (un an și jumătate). Inginer de profesie, de două luni a renunțat temporar la inginerit și a intrat în concediu paternal. Soția lui a stat trei ani acasă cu cei mici, iar când a simțit că nu mai poate, au făcut schimb de roluri: Andreea la serviciu, Stelian, acasă.

”Statul” acasă, cu copiii, e văzut de cei mai mulți ca o îndeletnicire de mamă. Cum ai ajuns să faci asta?

Sincer să fiu, așa credeam și eu până să o avem pe Mara, dar cu timpul am înțeles că toți copiii au nevoie nu doar de mamă, ci și de tată. Sunt în continuare convins că cel putin în primele 6 luni, sau chiar un an, e mai benefic să stea mama aproape de cel mic. Mi-am dorit să fiu și eu mai mult alături de copii și concediul de paternitate cred că e un moment potrivit.

Care erau cele mai mari temeri ale tale legate de acest aranjament? S-au adeverit?

Cele mai mari temeri erau legate de faptul că, fiind doi copii, e de trei ori mai solicitant decât cu unul singur. Acum înțeleg cât de greu e pentru mame să îngrijească mai mulți copii mici. Pentru mine e mai ușor, pentru că Mara merge la grădiniță și aproape toată ziua îl am doar pe Andrei în grijă. Pot spune că am fost încrezător de la început și până acum este aproape cum mi-am imaginat, doar că am mai puțin timp liber decât mă așteptam.

Cum a fost prima zi în care soția a mers la serviciu și tu ai rămas cu copiii? Cum a găsit casa la întoarcere? Dar pe cei mici?

Prima zi a fost pe 1 martie, când am plecat cu Andrei cu bicicleta la împărțit de mărțișoare. A dormit atunci de prânz la nașa noastră, aflată și ea în concediu de îngrijire a copilului. Nu am stat pe acasă prea mult, deci nu am făcut prea mare dezordine. De fapt, în prima săptămână am fost mai mult plecați pe la prieteni decât acasă.

Care e programul vostru zilnic?

Dimineața încercăm să luam cu toții micul dejun împreună, adică și cu Andreea, care pleacă mai devreme la serviciu. După ce mâncăm, îi îmbrac pe copii și, în funcție de vreme, mergem la grădinița Marei cu bicicleta sau cu mașina. Îl luăm și pe Ollie, cățelul nostru, cu noi!

După aceea, îmi petrec timpul cu Andrei prin parcuri, prin oraș sau pe la prieteni. Aproape de fiecare dată ne întoarcem acasă pentru masă și somnul de prânz. Apoi o luăm pe Mara de la grădi și o așteptăm pe Andreea de la serviciu de obicei pe afară, în parc, iar restul zilei ni-l organizăm împreună.

Ce aspect ți se pare cel mai greu și mai obositor?

Cel mai greu a fost când Mara s-a îmbolnăvit de enterocolită la grădiniță și apoi s-a îmbolnăvit și Andrei la scurt timp. A fost greu să am grijă de amândoi în același timp, să nu putem ieși din casă, să gătesc pentru ei și să am grijă și de casă.

Cum te descurci cu mâncarea?

Am gătit de multe ori pentru prânz sau cină, dar recunosc că uneori luăm masa la restaurant sau luăm mâncare la pachet. Oricum, acum gătesc mult mai mult decât înainte de concediu. Am făcut de câteva ori pește la cuptor, somon și păstrăv până acum, salate multe de când a venit primăvara, orez cu legume, piure de cartofi, supă de salată verde, supă cu tăiței, paste cu diverse. Am noroc că Andrei, ca și mine, nu e pretențios la mâncare și nu îi gătesc separat lui față de ce mâncăm noi.

Cât durează să îl adormi la prânz pe Andrei și care e strategia?

E mai ușor decât îmi închipuiam, în special pentru că Andrei are doar un singur somn peste zi, iar în jur de ora 13:00 e obosit, așa că e suficient să îi citesc o poveste și adoarme. Uneori, când e mai agitat, îl adorm la piept, în sistemul de purtare, după care îl pun în pat.

Ce faci în timp ce el doarme?

Cat timp Andrei doarme, am timp pentru curățenie, spălat haine sau vase și câteva clipe libere pentru mine. Câteodată mai citesc sau am treabă pe calculator. Trebuie să recunosc că și somnul de prânz împreună e foarte plăcut!

Cum a schimbat relația de cuplu acest nou aranjament?

Cred că în bine, pentru că amândoi aveam nevoie de o schimbare. Andreea a stat mai mult de 3 ani acasă cu copiii și avea nevoie să schimbe mediul, iar eu voiam să fac o pauză de la job și să fiu mai mult cu copiii. Inițial, Andreea avea mici dubii despre cum o să mă descurc, dar mă bucur că acum are încredere în noi și cred că toți avem de câștigat din această situație.

Cât vei sta în concediu?

Mi-am propus să stau acasă pana când Andrei împlinește 2 ani, adică până în toamnă. Și cred că voi reuși! Sunt conștient de faptul că a fost mai greu cât a stat Andreea acasă cu copiii, adică cât au fost mai mici, și cred că mamele sunt îndreptățite să se simtă obosite, mai ales dacă nu primesc ajutor și susținere în perioada de după naștere.

Cum au reacționat cei din jur? Care sunt cele mai interesante remarci de care ai avut parte?

Recunosc că cei mai mulți nu văd concediul de paternitate ca pe un lucru normal, dar cei apropiați, care mă cunosc, se bucură pentru noi. Nu toată lumea e bucuroasă că eu sunt în concediu, dar cel mai important este că noi, ca familie, suntem mulțumiți.

E interesant că multă lume mă întreabă cât mai rezist și cum mă descurc. Majoritatea sunt curioși să afle cum se descurcă un tată acasă cu copiii.

Care crezi că sunt avantajele pe care le câștigi stând cu copiii? Care sunt avantajele lor? Dar ale soției?

Eu sper că legătura ce se creează între mine și copii acum să aibă un efect de lungă durată, sper pentru tot restul vieții. Pentru copii, cred că e important să simtă ca ambii părinți sunt prezenți și implicați în creșterea lor. Soția mea se bucură că a putut să schimbe atmosfera zilnică, să iasă din rutină și să facă lucrurile de care era privată cât a stat acasă.

Mă obosesc oamenii…

 SHARE  

Adaugat in 13 aprilie 2017

Mă obosesc oamenii…

Cum e sa lucrezi de acasa cand ai copil. Foto: Photoxpress

Mai e un pic și se face anul de când lucrez de acasă. Recunosc, nu mai stau prea bine cu nervii și nici nu are sens să vă zic cum stau cu timpul.

Am știut de la început în ce mă bag, dar am mers pe principiul acela că eu și când nu mai pot, mai pot puțin. Acum mai pot puțin. E greu să lucrezi de acasă cu un școlar activ care termină orele la 12. E greu să te împarți corect între nevoile lui, nevoile tale și nevoile profesionale. Ce zic eu că e greu? Sincer? În unele zile e imposibil.

Acum sunt obosită.

Sunt obosită de făcut mâncare vorbind la telefon, de spălat vase în timp ce compun în minte mailuri, de băgat haine la spălat în timp ce aștept să se descarce un fișier, de uitat la ceas ca nu cumva să mă iau cu treburile și să uit să mai ajung la școală, de vorbit la telefon în timp ce copilul se uită la mine și mă imploră din ochi să stau și cu el și numai cu el.

Și mă mai obosește ceva.

Mă mai obosesc oamenii din jurul meu.

Mă obosesc oamenii care mă invidiază pentru că lucrez de acasă. Mă obosesc oamenii care au impresia că dacă lucrezi de acasă poți să stai toată ziua la cafele și la telefoane, să spui bancuri, să vorbești despre țoale, drame în amor și kilograme în plus. Mă obosesc oamenii care nu mă înțeleg când le zic că nu am timp să fac una sau alta sau să ies în oraș la cafea, după ce mi-am dus copilul la școală. Mă obosesc oamenii care nu înțeleg că lucratul de acasă înseamnă o libertate foarte îngustă, care nu-mi permite decât, cel mult, să fac o ciorbă de legume și aia destul de chinuită.

Mă obosesc oamenii care cred că a lucra de acasă înseamnă a a petrece și mai mult timp  cu copilul. Nimic mai greșit! A lucra de acasă înseamnă a sta lângă copil și a lucra în timp ce el petrece timpul singur. E drept, îi sunt alături, dar doar fizic. Singurul moment în care chiar sunt cu el este la masa de prânz și seara (după 18-19-20). Apoi, după prânz, dacă e frumos afară, plecăm în parc unde eu merg cu laptopul după mine – el se joacă și eu lucrez.

Și mă mai obosesc și oamenii care nu mă înțeleg când mă plâng că sunt obosită. Că doar lucrez de acasă… De parcă numai drumul spre job ar fi obositor! Mă obosesc oamenii care se miră că sunt obosită: ”Dar cum? Că tu lucrezi de acasă…”. De parcă a lucra de acasă înseamnă a sta toată ziua cu burta la bec așteptând să treacă ziua de muncă. Ziua de muncă în care doar alții ar munci, nu tu, că tu doar lucrezi de acasă!

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12413 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.