Acasa | Opinii | Te-ai gândit vreodată cum este generația copiilor de astăzi și cum eram noi, copiii de ieri?

Campanie sustinuta de Itsy Bitsy

Te-ai gândit vreodată cum este generația copiilor de astăzi și cum eram noi, copiii de ieri?

 SHARE  

Adaugat in 27 aprilie 2016

Te-ai gândit vreodată cum este generația copiilor de astăzi și cum eram noi, copiii de ieri?

Generatia de astazi. Foto: Photoxpress

De ceva vreme am ajuns la concluzia că noi am fost generația cu cheia la gât, iar copiii de astăzi sunt generația cu tableta în mână.

Deseori ne frământăm pentru ce fel de lume îi pregătim pe copii și ne gândim mai puțin la ce fel de copii pregătim pentru această lume.

Copiii de astăzi sunt adulții de mâine care vor construi lumea viitorului. Fiecare dintre ei va avea contribuția sa, iar o mare parte din ceea ce va deveni adultul se datorează modului în care părintele îl ghidează și se implică în viața lui în anii copilăriei.

În activitatea mea am prilejul să lucrez cu zeci de copii cu vârsta cuprinsă între trei și optsprezece ani, copii ce provin din medii variate, atât din familii sănătoase, cât și din centre de plasament și zone defavorizate.

Ceea ce am observat în ultimii ani, este că acești copii se distanțează emoțional de ceilalți din ce în ce mai mult și își petrec câteva ore zilnic într-o altă lume, cea virtuală.

Lumea virtuală poate părea un univers bogat și interesant, realitatea devenind plictisitoare în comparație cu aceasta. Copiii își pierd treptat abilitățile de a folosi creativitatea în joc, de a interacționa cu ceilalți, de a folosi gândirea logică, dar și de a-și dezvolta inteligența emoțională.

Din păcate, aceasta este realitatea cu care ne confruntăm astăzi, aceea în care copiii se refugiază în lumea virtuală din dorința de a merge într-un univers unde totul este posibil. Mintea lor este șlefuită de valorile transmise la televizor, iar copiii își găsesc deseori alinarea în brațele tabletei, dorind să umple golul afectiv din viața lor.

Iti propun să fii atent la ușile pe care le deschizi în relaționarea cu copilul tau. Dacă tehnologia este folosită frecvent ca mijloc de control, sau pentru a-l ține pe copil ocupat și liniștit, atunci efectele pe termen lung pot fi devastatoare în dezvoltarea sa.

Tehnologia nu ar trebui să ocupe niciodată locul părintelui.

Știu cât de ocupați suntem cu toții, în goana aceasta spre mai mult, spre a-i împlini copilului nevoile fizice și a-i oferi ceea ce tu nu ai avut când erai copil. Și mai știu că tu îți dorești să nu-i lipsească nimic copilului tău.

Dar se poate întâmpla să-i lipsești chiar tu. Timpul petrecut cu părintele este o nevoie esențială a copilului, care îi poate fi satisfăcută doar prin prezența ta în viața lui. Un copil poate fi dus la cele mai bune școli, poate avea cele mai frumoase haine și ultimele gadget-uri apărute pe piață, însă dacă este “subnutrit emoțional”, consecințele pe termen lung se vor vedea nu doar acum, dar și la maturitate.

La final de articol îți lansez o provocare: gândește-te câți ani din viață și-a petrecut copilul conectat la tehnologie (televizor, tabletă, telefon).
Spre exemplu, un copil de 12 ani, care a avut acces la televizor de la 3 ani și s-a uitat în medie 3 ore/zi, timp de 340 zile/an, și-a petrecut peste un an din viață în fața televizorului.

Copilul tău câți ani din viață și-a petrecut în lumea virtuală, departe de tine?

Adriana Mitu – Instructor acreditat aware parenting in Romania, autoarea cartii “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”, Parenting Trainer si Facilitator de workshop-uri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor 
Autor: Adriana Mitu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7681 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.