Acasa | Good to know | Technoference: Când ești în parc cu copiii și dai scroll prin feed-uri, în loc să interacționezi cu ei

Technoference: Când ești în parc cu copiii și dai scroll prin feed-uri, în loc să interacționezi cu ei

 SHARE  

Adaugat in 5 martie 2019

Technoference: Când ești în parc cu copiii și dai scroll prin feed-uri, în loc să interacționezi cu ei

Telefon. Foto: pixabay.com

Ești în parc cu copiii și ii trimiți la joacă. Te așezi pe o bancă și scoți telefonul. Copiii  te roagă să te joci cu ei. Spui "într-un minut" în timp ce dai scroll prin feed-ul de social media.

Toți am făcut-o. Poate fi greu să nu o faci. Dar aceste momente, când dispozitivele întrerup interacțiuni, fac rău copiilor și dinamici familiale.

Realitatea este că tehnologia este mereu prezentă în viața noastră. 98% dintre familii locuiesc într-o casă cu cel puțin un dispozitiv conectat la internet. Părinții folosesc aceste dispozitive în medie 3,5 ore pe zi, copiii lor în medie 2,5 ore pe zi.

Membrii familiei trimit frecvent mesaje, verifica rețelele sociale și navigeaza pe internet în timpul mesei. Cercetările sugerează că aproape 47% dintre familii spun că folosesc telefoanele mobile la masă.

Mesele obișnuite de familie și interacțiunea la masă sunt importante pentru dezvoltarea copilului. În esență, familiile care mănâncă împreună o duc mai bine! Dar mesele de familie au fost asediate de tehnologie.

"Technoference" sau intruziunile și întreruperile dispozitivelor digitale în timpul interacțiunilor sociale are implicații importante pentru părinți. Este imposibil ca în timp ce trimiți un mesaj să interacționezi și să răspunzi în mod consecvent la nevoile copilului.

Dispozitivele mobile ii pot face pe copii triști si pe părinți ostili

Cercetările arată că părinții care sunt distrasi de dispozitivele mobile nu numai că interacționează mai puțin cu copiii lor, dar sunt și mai ostili față de aceștia.

Copiii care concurează cu dispozitivele digitale pentru atenția părinților
lor au riscuri mai mari de a avea probleme de comportament, tristețe și izolare, hiperactivitate și tantrumuri.

Tehnologia nu trece neobservată de copii. Peste 50% dintre copii au raportat că părinții lor își verifică prea mult telefoanele și 36% spun că părinții lor sunt distrasi de telefoane în timpul conversațiilor.

Câteva sfaturi utile:

1. Un plan de utilizare a dispozitivelor

Poate ajuta familia să decidă cum și cât de des va fi folosit dispozitivul, precum și când și unde va fi folosit. Ca familie, poti găsi soluții sau alternative cand cineva își scoate dispozitivul (jocuri cu mingea, boardgames) 

2. Oferă un exemplu

Copiii învață despre mass-media de la cei din jurul lor, în special de la părinți. Părinții ar trebui să modeleze obiceiuri sănătoase ale folosirii dispozitivului, care includ folosirea lui în mod moderat fără să interfereze cu timpul petrecut în familie, cu somnul sau alte activități.

3. Un coș în care să pui telefoanele

Când familia este împreună la sfârșitul zilei de lucru și de școală, pune dispozitivele într-un coș desemnat. Dacă este posibil, seteaza-le pe "silențios".

4. Preluați controlul asupra telefonului

Telefonul este proiectat pentru a vă atrage atenția. De aceea, pictogramele sunt colorate, iar alertele de notificare sunt cu roșu. Iată câteva opțiuni pentru a rezista tentatiei: oprirea notificărilor sociale și a anunțurilor prin e-mail, punerea telefonului pe luminozitate mica și păstrarea ecranului de pornire numai cu aplicații esențiale.

5. Rezistă dorinței de a documenta orice

Capturarea momentelor speciale este importantă, dar ele nu ar trebui să înlocuiască momentele însele. Încearcă să fii prezent și să împărtășești momentele cu copilul mai degrabă decât cu prietenii din social media.

6. Monitorizează obiceiurile de utilizare


Poti vedea pe telefon cat timp il folosesti zilnic. Setezi drept obiectiv reducerea utilizării dispozitivului cu 10-25% și apoi monitorizezi progresul.

7. Încearca să înțelegi obiceiurile de utilizare


Pentru unii părinți, utilizarea dispozitivelor poate fi o evadare de la comportamentele dificile ale copilului lor sau o modalitate de a reduce stresul. Din nefericire, folosirea unor dispozitive ca un eliberator de stres temporar poate determina copiii să acționeze mai mult pentru a-și recâștiga atenția părinților. Pe cât posibil, încercați să găsiți alte modalități de a scăpa de stres, cum ar fi exercițiul fizic, respirația profundă sau luarea copiilor în parc.

Tehnologia și dispozitivele pot fi folosite cu grijă și în mod adecvat. Ca orice altceva, ele trebuie folosite cu moderatie și nu trebuie să înlocuiască activități importante cum ar fi timpul petrecut în familie, somnul, jocul afara, exercițiile si interacțiunile față în față și comunicarea.

Cum ne putem evalua modul in care utilizăm tehnologia? Câteva întrebări utile

1. În ce momente și cât de des folosesc tehnologia pe parcursul zilei?

2. Ce mă determină să verific telefonul sau să răspund?
(ai nevoie să fii conectat la multe persoane sau te simți singur sau plictisit?)

Trebuie să încerci sa identifici ce nevoi sunt satisfacute de utilizarea telefonului, pentru ca folosirea lui poate să acopere alte probleme sau nevoi care pot fi împlinite în alte moduri mai bune.

4. Există vreun aspect al utilizării care mă afectează negativ (mă simt mai rău după ce am folosit telefonul, chiar dacă inițial am crezut că mă voi simți mai bine?, partenerul pare supărat sau distant când folosesc telefonul? Mă simt iritat, anxios sau supărat dacă nu reușesc să-mi folosesc telefonul?).

5. Folosirea telefonului schimbă sau înlocuieste părți din viața mea reală care mergeau bine înainte? De exemplu, vorbeam cu soțul / soția în fiecare seară înainte de a merge la culcare și eram mai apropiati, dar acum suntem adesea ambii pe telefoane chiar și atunci când suntem in pat.

Si o recomandare 

Deși există momente în care întreruperile apar datorita tehnologiei, multe caracteristici și opțiuni personale influențează utilizarea tehnologiei în viața personală și de familie. Nu trebuie sa vezi tehnologia ca fiind singura responsabilă pentru problemele personale sau familiale. Chiar și într-o lume în care un telefon poate servi ca dispozitiv principal de comunicare, aparat de fotografiat, hartă, agendă, avem puterea de a alege să folosim tehnologia în moduri bune, sănătoase și responsabile în viața personală și de familie.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18034 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.