Acasa | Relatii | TopExperti.ro: Apetitul sexual

TopExperti.ro: Apetitul sexual

 SHARE  

Adaugat in 31 august 2011

TopExperti.ro: Apetitul sexual

Despre apetit si manifestarile sale / Foto: Photoxpress

Independent de comportamentul sexual psihobiologic, exista si o latura psihologica si una psihosociala a comportamentului sexual. Apetitul sexual reprezinta forma de manifestare a instictului sexual si este evidentiat de valorile morale, culturale, religioase si sociale ale modelului sociocultural.

Apetitul sexual se discuta diferentiat in functie de sexul si varsta individului. La barbat, fiindca el reprezinta elementul activ, apetitul este mai puternic, mergand pana la agresivitate. Daca la varsta pubertatii apare ca un sentiment difuz, la adult, apetitul sexual devine un comportament regulat, reglat in interiorul cuplului sau a familiei. Interesul va scadea prin obisnuinta si plictisire o data cu dorinta de schimbare, de noutate, de aventura.

Prima manifestare a apetitului sexual apare o data cu instalarea erectiilor involuntare. Ulterior, polutiile nocturne datorate viselor erotice deschid puternic apetitul sexual. Un rol important il detine potenta sexuala. Daca potenta reprezinta capacitatea barbatului de a avea erectii urmate de ejaculari, impotenta este incapacitatea de a avea raporturi sexuale cauzate de deficiente sau absente totale ale erectiei si ale ejacularii.

Apetitul sexual masculin este provocat si intretinut de formele corpului feminin, fizionomia, vocea, mirosul, vestimentatia, cosmetica etc. Diminuarea apetitului sexual la barbat este legata de conflictele cu partenera, raceala, dezinteresul pentru activitatea sexuala a acesteia, lipsa de tandrete, dar si de elementele care provin din spatiul social-public: moravuri, moda, mass-media, arta erotica, filme sau literatura erotica, reclama si propaganda erotica, prostitutia, slabirea controlului prin educatie etc.

Intretinerea apetitului sexual la barbat depinde de sursele de excitatie sexuala si de o activitate sexuala regulata, permanent intretinuta. Diferentele intre apetitul sexual al barbatului si cel al femeii, tin si de structura personalitatii acestora. Daca un barbat poate fi un sot iubitor si devotat, atent cu partenera sa, el isi poate manifesta apetitul sexual si in afara cuplului marital, in timp ce o femeie normala, stabila si fidela sotului sau, este incapabila sa faca o separare intre iubire si dorinta sexuala.

Citeste articolul integral pe TopExperti.roAutor: Psihoterapeut Delia Ciobancan
 


 SHARE :  Trimite pe mail
sexualitateapetit sexualpsihologierelatiecorpinstinct sexualerotismdelia ciobancan CITESTE MAI MULTE DESPRE

6036 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.