Despre apetit si manifestarile sale / Foto: Photoxpress
Apetitul sexual se discuta diferentiat in functie de sexul si varsta individului. La barbat, fiindca el reprezinta elementul activ, apetitul este mai puternic, mergand pana la agresivitate. Daca la varsta pubertatii apare ca un sentiment difuz, la adult, apetitul sexual devine un comportament regulat, reglat in interiorul cuplului sau a familiei. Interesul va scadea prin obisnuinta si plictisire o data cu dorinta de schimbare, de noutate, de aventura.
Prima manifestare a apetitului sexual apare o data cu instalarea erectiilor involuntare. Ulterior, polutiile nocturne datorate viselor erotice deschid puternic apetitul sexual. Un rol important il detine potenta sexuala. Daca potenta reprezinta capacitatea barbatului de a avea erectii urmate de ejaculari, impotenta este incapacitatea de a avea raporturi sexuale cauzate de deficiente sau absente totale ale erectiei si ale ejacularii.
Apetitul sexual masculin este provocat si intretinut de formele corpului feminin, fizionomia, vocea, mirosul, vestimentatia, cosmetica etc. Diminuarea apetitului sexual la barbat este legata de conflictele cu partenera, raceala, dezinteresul pentru activitatea sexuala a acesteia, lipsa de tandrete, dar si de elementele care provin din spatiul social-public: moravuri, moda, mass-media, arta erotica, filme sau literatura erotica, reclama si propaganda erotica, prostitutia, slabirea controlului prin educatie etc.
Intretinerea apetitului sexual la barbat depinde de sursele de excitatie sexuala si de o activitate sexuala regulata, permanent intretinuta. Diferentele intre apetitul sexual al barbatului si cel al femeii, tin si de structura personalitatii acestora. Daca un barbat poate fi un sot iubitor si devotat, atent cu partenera sa, el isi poate manifesta apetitul sexual si in afara cuplului marital, in timp ce o femeie normala, stabila si fidela sotului sau, este incapabila sa faca o separare intre iubire si dorinta sexuala.
Citeste articolul integral pe TopExperti.ro