Acasa | Relatii | TopExperti.ro: Ce inseamna sa ai o relatie sanatoasa?

TopExperti.ro: Ce inseamna sa ai o relatie sanatoasa?

 SHARE  

Adaugat in 23 februarie 2012

TopExperti.ro: Ce inseamna sa ai o relatie sanatoasa?

Ce inseamna sa ai o relatie sanatoasa? Foto: Reuters

Cuplul modern are nevoi adaptate evolutiei societatii. Psihologia cuplului modern tine acum de responsabilizare si asumare. Responsabilizarea ca noi suntem datori sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a avea grija de nevoile noastre si asumarea acestei responsabilitati.

Adica iesirea din mitul "daca ma iubeste, daca tine la mine trebuie sa stie, trebuie sa-mi dea...".

Iesirea din miturile perpetuate de sute de ani despre relatii de iubire ideale, inseamna de fapt insanatosirea relatiilor noastre si implicit insanatosirea noastra personala.

A trai in doi in conditiile in care ambii parteneri sunt diferiti, presupune recunosterea si acceptarea acestor diferente si respectarea lor. Sentimentele sau dragostea nu sunt suficiente pentru a tine doua personalitati distincte si unice impreuna. Este necesar ca acestia sa descopere relatia. Totul depinde de calitatea relatiei, care la randul ei este rezultatul comunicarii. Dincolo de iubire numai calitatea relatiei da posibilitatea existentei unui cuplu durabil.

Dupa momentul intalnirii, a trece la relatia de cuplu inseamna o noua etapa. Aceasta noua relatie este necesar sa fie cladita si construita pas cu pas. A cladi relatia inseamna a te lega de o alta fiinta, a face aliante cu ea pentru anumite proiecte comune de viata. Initial, aceste proiecte nu sunt comune. Pe masura ce relatia evolueaza, unele proiecte personale se modifica, se adapteaza se reconsidera pentru a deveni proiecte comune, respectand diversele puncte sensibile si alegerile celuilalt care de cele mai multe ori pot fi total diferite de ale noastre.

A trai intr-o relatie de cuplu, inseamna a avea puterea si capacitatea de a se angaja, de a se lega si a se dezlega unul de altul pentru a putea incheia diverse alte aliante. De multe ori, este bine sa ne putem dezlega, detasa, distanta pentru a putea crea noi relatii cu persoane semnificative din existenta cuplului.

Citeste articolul integral pe TopExperti.ro



Autor: Psihoterapeut Delia Ciobancan, consilier marital
 


 SHARE :  Trimite pe mail
relatiecupludragostesexsfaturipsihologierecomandari CITESTE MAI MULTE DESPRE

7090 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.