Alegeri. Foto: Photoxpress
Cu alte cuvinte - lucrurile cele mai importante aduc consecinte iar viata depinde de a sti cum sa alegi. Exista moduri de calificare si finalizare in luarea deciziilor care conduc la un ego sanatos, lipsit de conflicte interioare.
“Da” si “nu” sunt cuvinte scurte care de multe ori au nevoie de mult timp pentru a fi valorificate. Cu toate acestea, uitandu-te in jur vei vedea oameni impulsivi care se exprima repede, dau alegerilor lor multa consideratie, sau altceva, sau se afunda in indecizie, sau altii se bazeaza pe nimereala, sau pe o gandire plina de optiuni.
Primul grup este obisnuit, si apartinatorilor le place sa se numeasca "spontani". Ei isi apara nerespectarea lor pasiva in planificare in termeni preferinta, spunand "imi place sa merg cu fluxul." Mecanismul de aparare pus in joc aici este rationalizarea, iar explicatia doar o punte. Cu astfel de oameni nu te poti angaja sa iei masa de pranz, Duminica, si nici sa te astepti sa se tina de promisiunea facuta. in cazul in care mintea lor se razgandeste, ei apara in mod obisnuit amanarea sau anularea cu strategia inteligenta "in cazul in care vine ceva mai bun intre timp".
Astfel de oameni decid rareori si dau multe semnificatii. Intre timp optiunile bune se pot materializa, in cazul in care le-au facut vreodata, altfel, au irosit oportunitati care nu mai pot reaparea. Mai rau, preferinta lor pentru pasivitate ii pune la mila altora. Ei sunt ca o frunza pe rau in asteptarea sansei aduse de flux sau de curent. O viata traita in acest fel nu are intentie, si fara intentie ego-ul nu dezvolta muschii. Indiferent de modul in care sunt acesti oamenii, fie reci, distrati, sau lipsiti de griji, ei toti sunt zombi la baza. Daca te uiti in jur ii vei vedea in fiecare zi. Persoana evita a face alegeri in mintea sa, sufletul ei nu poate fi indecis iar cuvintele "Nu ma pot decide" dau piper discursului sau.
Cel care are multe optiuni utilizeaza un mecanism de aparare numit intelectualizare si ruminare. El insusi cu un handicap in nevoi temperamentale face alegeri perfecte mai degraba decat acceptabile. Frica ca va alege gresit, naste de obicei anxietate, deoarece Supraeul sau puternic sta la panda in cautare de greseli si este intotdeauna gata sa se napusteasca. Pentru ambele tipuri radacina problemei nu este ca deciziile necesare sunt dificile sau prea numeroase, ci faptul ca nici nu stiu ceea ce vor.
Citeste articolul integral pe TopExperti.ro