Acasa | Familie | Totul despre clasa 0, marea necunoscuta pentru parinti

Totul despre clasa 0, marea necunoscuta pentru parinti

 SHARE  

Adaugat in 8 martie 2012

Totul despre clasa 0, marea necunoscuta pentru parinti

Pregatiri pentru scoala. Foto: Photoxpress

Inscrierea copiilor in clasa 0 si trecerea grupei pregatitoare de la gradinite la scoli a starnit o adevarata isterie in randul parintilor. Daca reprezentantii Ministerului Educatiei sustineau ca acest lucru este benefic si va duce atat la o echilibrare a varstelor copiilor (adica nu vor mai fi in clasa I si copii de 6, si copii de 9 ani), cat si la obisnuirea copiilor cu mediul scolar, unii parintii cred ca este prematura trecerea copiilor de la gradinite la scoli, la varsta de 6 ani.

 In plus, parintii nu sunt convinsi ca scolile vor fi pregatite pentru a primi copiii din fostele grupe pregatitoare.

Mai mult decat atat, un grup de parinti a dat in judecata in patru dosare Guvernul si Ministerul Educatiei, cerand anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si clasa I. Insa, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat sa respinga solicitarile parintilor, astfel incat ordinul ramane in vigoare. Inca se mai asteapta decizia Curtii pentru un singur dosar.

Un alt scandal a pornit de la faptul ca parintii nu isi pot inscrie copiii la alta scoala decat cea de circumscriptie, decat dupa prima etapa (5-16 martie), cand se depun cererile pentru scolile de circumscriptie. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea a declarat ca prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant. Ea a precizat ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.

Desi nu se linistisera apele inscrierii copiilor in clasa 0, a mai aparut un "hop". In prima zi de inscriere a copiilor la scoli s-a blocat sistemul informational, procedura amanandu-se cu cateva ore. Parintii, si asa stresati, au avut parte de noi "emotii". Daca, in Bucuresti, lucrurile au fost mai simple, in provincie parintii au mers si cativa kilometri pentru a ajunge la scoala de circumscriptie.

Care sunt etapele inscrierii in clasa 0

In prima etapa (5-16 martie), depun cererile parintii care doresc inscrierea la scoala de circumscriptie. A doua etapa (20-27 martie) este rezervata parintilor care vor sa-si inscrie copiii la alta scoala decat cea de circumscriptie, in limita locurilor ramase libere. Intre 23-25 martie, in a treia etapa, se inscriu la scoala de circumscriptie parintii ai caror copii nu au fost acceptati la scoala dorita, in a doua etapa. Ultima etapa are doua perioade: 2-9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, fiind respinsi initial din lipsa de locuri. Urmand ca, in ultima perioada 11-18 mai sa fie inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi pe lista de inscriere a niciunei institutii de invatamant.

Ce vor invata copiii la clasa 0

Desi nu se vor da teste de evaluare, nu se vor primi note sau calificative, cadrul didactic poate utiliza la clasa 0 recompense specifice varstei. Copiii vor invata prin metode adecvate varstei lor ceea ce le este necesar pentru a face fata cu succes clasei I. De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adultii prin joc, prin activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor avea ore special destinate unei pregatiri fizice, informeaza Mediafax.ro.

Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator. Din acest raport, parintii vor putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului. Acest raport va fi intocmit pe baza observarii sistematice de catre cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar. Rolul raportului este sa stabileasca prioritatile pentru copil in clasa I.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor fi formate incepand cu luna mai. Copiii care vor fi preluati de un cadru didactic la clasa pregatitoare vor ramane cu acesta pana la sfarsitul clasei a IV.

Disciplinele care vor fi studiate fiind Dezvoltare personala, Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si explorarea mediului, Muzica si miscare, Tehnologii de informare si comunicare, Educatie fizica si sport, Arte vizuale si lucru manual.

Citeste parerea psihologului pe SfatulParintilor.roSondaj SmartWoman.ro

Credeti ca este benefica mutarea clasei pregatitoare de la gradinita la scoala?
 
 

Trimite


Autor: SfatulParintilor.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail

6317 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.