Trucuri pentru pastrarea vitaminelor in prepararea legumelor / Foto: stock.xchng
La prima vedere, varietatea nu poate reprezenta decat un avantaj, insa uneori devine dificil sa luati cea mai potrivita decizie, cand sunteti inconjurat de o oferta prea bogata. In cadrul campaniei "Pentru o viata echilibrata", dr. Emanuela Soare, specialist Maggi in nutritie, recomanda consumul de legume, indiferent de sezon, si ofera sfaturi pentru cele mai potrivite metode de preparare a acestora, astfel incat sa isi pastreze valorile nutritive in timp.
De exemplu, este recomandat ca legumele proaspete sa fie gatite la abur sau fierte si acoperite cu un capac. Puteti reincalzi intr-un timp scurt legumele deja preparate, la o temperatura de 70° C, pentru a elimina enzimele care pot reduce din cantitatea de vitamine. Totusi, este de preferat ca legumele sa fie consumate imediat dupa ce au fost gatite, intrucat mentinerea indelungata a preparatelor calde determina o reducere a vitaminelor - de exemplu vitamina C scade intre 4-17% in decurs de o ora si intre 7-34% in interval de doua ore.
Este bine de retinut ca atat legumele proaspete, cat si cele congelate sau conservate, pot avea un aport de vitamine daca sunt preparate in mod corect. In cazul legumelor congelate nu este recomandata dezghetarea inainte de a le gati, iar apa trebuie incalzita si apoi adaugate legumele.
Daca preferati legumele conservate, gatiti-le in sucul lor propriu si nu le lasati sa fiarba indelungat. Este recomandat sa nu le amestecati in mod excesiv, in momentul in care le incalziti.
Mai multe informatii referitoare la importanta consumului de legume, retete ingenioase si de sezon pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, puteti gasi accesand www.maggi.ro.