Londra. Foto: oamenifaradelocuri.wordpress.com
“O lume într-un oraș”, o capitală multiculturală in care se vorbesc peste 200 limbi, unul din trei londonezi aparţinând unei minorităţi etnice. Cu toate acestea, Londra are o personalitate aparte, foarte bine definită prin simboluri puternice, cămin pentru Big Ben, Tower of London, regina Marii Britanii, tradiţionalele taxiuri negre, fish and chips, acestea vor face deliciul primei vizite în cel mai mare oraş al Angliei.
Londra este un oraș scump, fie că vorbim de transport, preţul biletelor pentru diverse atracţii sau o masă la restaurant. De exemplu, transferul de la aeroportul Luton până la Victoria, în centrul oraşului, costă 14 lire, pentru o cină veţi plăti în medie 40 lire de persoană iar pentru o bere într-un pub londonez între 2 şi 3 lire. Tradiţionalul fish and chips costă în jur de 8 lire. Bacşişul nu este obligatoriu în Londra, unele restaurante au inclusă în notă o aşa-zisă “taxa pentru servicii”, reprezentând 15% din notă.
Cea mai la îndemână soluţie pentru transportul în Londra, este metroul, London Underground sau the Tube cum îl numesc britanicii. O simplă “plimbare” cu metroul poate deveni o adevărată atracţie, veţi avea nevoie de câteva minute bune pentru a înţelege cum funcţionează sistemul. Nu ezitaţi să cereţi ajutor la unul din centrele de informare din interiorul staţiilor, angajaţii sunt obişnuiţi cu astfel de situaţii şi vă vor ajuta să alegeţi cea mai ieftină soluţie pentru destinaţia dorită.
Reţeaua este una foarte vastă, împărţită în 9 zone, zona 1 reprezentând centrul oraşului. Preţurile variază în funcţie de zonele prin care urmează să călătoriţi. De asemenea trebuie să aveţi în vedere că pe acelaşi peron sosesc mai multe trenuri cu destinaţii diferite. Pentru a afla costurile unei călătorii cu metroul în Londra, puteţi folosi această aplicatie.
Londra în 2 zile
Datorită diversităţii şi a mixului cultural, Londra îţi oferă ceva nou de văzut în fiecare călătorie. Cu toate acestea la o primă vizită veți fi adesea puși în situaţia de a alege ce să vedeți mai întâi.
Londra se află printre orașele fruntașe din lume la capitolul spațiu verde pe cap de locuitor. Nu trebuie să ratați o plimbare la orele dimineții prin Regent’s Park, mai ales dacă sunteți pasionat de fotografie. Aici puteți admira peste 30,000 de trandafiri din 400 soiuri diferite, cât și alte plante și o multitudine de specii de păsări și mamifere mici.
Hyde Park oferă câte puțin pentru fiecare, este cel mai popular parc din capitală, iar cu cele 142 de hectare ocupate veți uita în scurt timp că vă aflați în centrul Londrei.
Vizita obligatorie la Buckingham Palace, este recomandat să coincidă cu ceremonia schimbării gărzilor, tradiție care datează din 1837.
O plimbare pe malul Tamisei este o adevarată incursiune în timp, pornind de la Big Ben până la Tower of London. Nu trebuie să ratați London Eye pentru o privire panoramică asupra orașului.
L-am rugat pe Cătălin, un om îndrăgostit de Londra, care îi calcă granițele de mai multe ori pe an, să ne dea câteva ponturi despre ce nu trebuie să ratăm atunci când vizităm capitala Angliei:
“O călătorie în Londra înseamnă un alergat continuu între vintage şi modern. La sfârşit de săptămână, celebrul Nothing Hill găzduieşte cel mai mare bazar vintage din oraş, târg ce nu trebuie ratat dacă eşti amator de chilipiruri.
În contrast cu aerul cochet din Notting Hill, se află Canary Wharf – ultima bornă până în Greenwich. Aici poţi vedea în sfârşit o mostră de arhitectură modernă, „districtul bussiness” numărând cele mai înalte trei clădiri din UK. Dacă ai norocul să treci în pauza de masă pe lângă bursă vei nimeri negreşit în mijlocul unui catwalk în care toată lumea e îmbrăcată la patru ace. Un autentic wall-street a cărui agitaţie o poţi urmări în timp ce bei un pint de bere la unul din barurile fancy de lângă bursă.
De remarcat elementul comun al acestor contraste: puburile. Indiferent de zona în care te afli: fie periferie, fie centru, în orice pub ai intra atmosfera este aceeaşi.
Intorcându-mă către vintage trebuie menţionat că dacă eşti pasionat de muzică rock, în week-end e musai să faci o incursiune în Camden town – un târg preponderent dominat de o atitudine „heavy”.
Cartierul e aşezat în locul unor foste grajduri, tot târgul fiind invadat de sculpturi care înfăţişează cai şi meşteşugari. Aici e de remarcat diversitatea culturală în materie de haine, accesorii, chiar şi mâncare. Tot aici poţi „vizita” Cyber-dog – cel mai futurist şi ciudat magazin în care am intrat vreodată. Au haine şi accesorii futuriste şi un sex-shop la etajul -3.
Cu o diversitate atât de mare, Londra e un oraş în care nu te poţi plictisi. După câteva drumuri în capitala regatului încă nu am reuşit să descopăr tot ceea ce înseamna oraşul în esenţa lui. E un fel de oraş open-source şi probabil că într-o lună voi mai adăuga ceva la rândurile de azi.”
Planificare
Visit London – site-ul oficial al Londrei
Feribot pe Canalul Manecii – vedere din avion
Politia calare langa Palatul Buckingham
Schimbarea garzilor – Palatul Buckingham
Vulpe surprinsă în Regent’s Park
Magazinul National Geographic de pe Regent Street