Acasa | Showbiz | ​De la meseria de invitat la maşinăria de făcut bani

​De la meseria de invitat la maşinăria de făcut bani

 SHARE  

Adaugat in 16 ianuarie 2013

​De la meseria de invitat la maşinăria de făcut bani

In fata televizorului. Foto: Photoxpress

S-a plimbat saptamanile trecute o poveste scrisă de Adrian Halpert (fost şef la Libertatea şi Click) despre sumele pe care le iau vedetele ca să îşi expună tenebroasele vieţi la televizor.

E normal asta? E revoltător că emisiunile sunt ficţiune de la un cap la altul?

Capatos, Măruţa, Cancan Tv sunt doar rudele sărace şi mai lipsite de imaginaţie ale unor reality show-uri americane care sunt scriptate de-a fir a păr, atât de zdravăn încât uneori şi personajele ajung să trăiască şi în viaţa reală după scenariul de la televizor. Zăvoranca noastră, Bianca sau alte emanaţii ale acestor emisiuni câştigă nimic faţă de suratele lor din America sau chiar cele din Anglia. Nimic nou, dar totuşi, când vedetele noastre au început să ia bani pentru a pretinde lucruri scandaloase despre ele însele sau pentru a se aşeza singurele şi de bună voie la stâlpul infamiei?

În 2002 am lucrat o vreme la compania de producţie a lui Valeriu Lazarov, pentru emisiunea “Maşina Adevărului”. Când am fost la Madrid pentru training am aflat ceva încă neauzit de mine până atunci: poveştile oamenilor se cumpără. Acolo, emisiunea debutase fulminant cu John Bobbit, sărmanul american lăsat fără penis de nevasta geloasă. După aşa o cumplită întâmplare, John intrase în show-biz-ul mondial, avea impresar, manager, avocat, asistent personal şi îşi vindea apariţia scump pe la televiziuni din întreaga lume.

Desigur, diferenţa este că povestea lui era adevărată, nu fabricată de un tabloid şi cei care plăteau, asta plăteau, autenticitatea ei. În România, emisiunea a debutat cu povestea, tot adevărată, a gimnastei Alexandra Marinescu şi deşi nu pot băga mâna în foc, cred că gimnasta nu a primit nici un ban ca să îşi spună povestea. Emisiunea funcţiona cu invitaţi plătiţi, dar aceştia erau jurnalişti, avocaţi, specialişti care primeau bani pentru a se documenta pe cazurile tratate de noi şi care în general îşi făceau treaba destul de serios (unul dintre ei era Adrian Artene, Cancan TV).

În 2003 am aterizat la emisiunea Gheorghe, cu Andrei Gheorge, în plină dezvoltare a pieţei de personaje colorate. Am pus şi noi umărul şi am lansat-o la televizor pe celebra Simona Senzual, printre multe altele. Acolo deja exista o presiune privind “povestea”, “invitatul”, “dezvăluirea”, “exclusivitatea” pe care banii ar fi rezolvat-o. Doar că, din nou, nu plăteam. Au fost fix două cazuri de mari actori români care au pretins bani. Unul, care s-a plimbat în ultima parte a tragicei lui vieţi pe la toate emisiunile mizere din acess, a luat banii şi nici nu a venit.

Celălat caz, o doamnă, avea sumă fixă pentru apariţie şi nu renunţa la ea pentru nimic în lume. Mai plăteam oameni care veneau să facă lucruri special pentru noi, cum au fost aceşti cascadori, care şi-au folosit priceperea să joace într-o scenetă. Auzisem din piaţă, că alţii, mai generoşi, mai strecurau câte un ban vedetelor ca să o facă pe proştii prin emisiuni, dar şi vedetele astea, nu erau atât de neruşinate pe vremea aceea şi prostia avea şi ea limitele ei.

Bătălia pentru invitaţi nu se purta cu ordinul de plată, ci cu o mână de redactori foarte buni care într-un ritm infernal reuşeau să convingă pe unul sau pe altul să vină noaptea la Antena 1 şi să facă diverse chestii. Trebuia să ai o tonă de argumente, să fii fermecător, insistent şi şiret ca să îţi pice în plasă invitatul şi să îşi şi facă numărul în platou.

Dar cu bani, fără bani, emisiunile erau pe bune, cu chestii adevărate în ele sau oricum nu născocite de noi, iar conflictele sau momentele memorabile se obţineau din premeditarea combinaţiilor de invitaţi. Tatulici vs Adrian Minune, Nichita vs Savarina, Guţă împăratul manelelor vs Minune regele manelelor etc. Bugetele pe vremea aia se foloseau pentru recuzită, filmări exterioare, producere de conţinut şi alte asemenea chestii care azi au dispărut pentru că totul s-a mutat pe o canapea, unde se îngrămădesc nişte invitaţi marionetă.

După Gheorghe am aterizat la Realitatea Tv, un adevărat căpcăun de invitaţi. Oamenii veneau la început acolo gratuit, ca să îşi facă publicitate, să aibă o tribună de la care să se exprime, din plăcerea de a apărea la televizor. Apoi, când invitaţiile pentru unii dintre ei au devenit zilnice, experţii, consultanţii, specialiştii au început să primească nişte sume de bani care să le acopere efortul. Aşa a apărut pe piaţă şi meseria de invitat.

De la zonele lor de specialitate, unii invitaţi zeloşi şi cu papagal au evadat înspre noi şi noi domenii. Aşa au apărut ştiutorii de toate. Gurile rele spun (şi asta e valabil pentru toate televiziunile de ştiri) că plata care recompensa pe vremuri timpul irosit al invitaţilor de serviciu a crescut atât de mult încât să includă şi modelarea opiniilor lor şi mai ales învăţarea unor răspunsuri în acord cu politicile postului de televiziune. Dar astea sunt zvonuri, aşa că cine ştie?

Concluzia, deşi n-am chef s-o fac pe moralista, e că televiziunea noastră sărmana, deocamdată, în loc să producă nişte vedete (n-a mai apărut de multă vreme un Dan Negru ori o Andreea Marin) o arde cu nişte golani cu o notorietate relativă pe nişte canapele care se ponosesc din ce în ce mai tare de la un sezon la altul. E o relaţie nestatornică şi fără commitment, în care cei doi parteneri se vorbesc pe la spate, se dezic unul de altul şi care nu pare să aibă un viitor luminos.

Citeşte şi:

.

Filme care ma trimit de-acasa

.

Gustul dulce al putreziciunii

.

Oracol de calator: Petre FumuruAutor: Caia.ro
 


 SHARE :  Trimite pe mail
showbizvedetetarifeemisiunisubiecte fabricate CITESTE MAI MULTE DESPRE

12401 citiri

21 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.