Acasa | Familie | Viaţa cu autism. David, copilul ăsta ”VARZĂ”, cum i-a spus psihologul cu doctorat la 3 ani, scrie în engleză!

Viaţa cu autism. David, copilul ăsta ”VARZĂ”, cum i-a spus psihologul cu doctorat la 3 ani, scrie în engleză!

 SHARE  

Adaugat in 7 noiembrie 2017

Viaţa cu autism. David, copilul ăsta ”VARZĂ”, cum i-a spus psihologul cu doctorat la 3 ani, scrie în engleză!

David. Foto: totuldespremame

Cum ar fi să am așa o mamă? Asta a fost prima întrebare pe care şi-a pus-o David citind Hansel şi Gretel. Nu-şi putea imagina cum ar putea o mamă să-şi lase copiii singuri în pădure, să-i abandoneze aşa.

Eu nu-mi puteam imagina cum poate un tată să se lase convins să facă asta, că deh, mama era vitregă şi să zicem că nu erau copiii ei bla, bla… Deşi ce fel de om ar oropsi nişte copii nevinovaţi şi orfani de mamă?

Ciudată poveste! Partea cea mai plăcută este de departe cea cu casuţa de turtă dulce, zahăr şi prăjituri din care se înfruptă copiii. Povestea a fost propusă de copii, de David şi colegii lui ca şi lectură, dintr-o antologie destinată şcolarilor de clasa a treia. Aştept să-mi spună doamna dacă a povestit ceva David că mie nu prea vrea să-mi povestească ce se întâmplă în viaţa lui.

Sunt câteva aspecte de care a fost atras în poveste:

-Îţi dai seama ce greu mi-ar fi să mă întorc noaptea din pădure cu George de mânuţă şi cu Ilinca în braţe?

David s-a şi identificat cu Hansel.

Mă bucur că s-a dat pe brazdă la engleză, că e atent, că îşi face tema şi că citim lecţia. Ce mare lucru! I-am dictat nişte cuvinte în egleză. Scrie în engleză! Incredibil!

Copilul ăsta, „varza” asta, vorba psihologului care l-a văzut la trei ani, scrie în engleză. Într-o zi cred că o să o caut pe doamna asta, să-i spun ce n-am putut acum 7 ani. Că tot doctoratul ei nu face doi bani, dacă n-a învăţat să vorbească cu părinţii, că toate studiile ei sunt zero barat dacă nu a aflat încă ce uimitor e creierul uman, inclusiv cel autist şi ce minuni pot face dragostea, răbdarea alături de terapie.

Copil cu autism integrat

David e palma dată „profesioniştilor” care pun etichete. David este uimitor. Autismul lui n-o fi poate cel mai bun lucru care i s-a întâmplat, dar cu siguranţă e proba de foc. Copilul meu are o voinţă şi o poftă de viaţă pe care majoritatea celor aparţinând speciei umane nu o au.

Îmi pare rău pentru el că trebuie să vadă, să trăiască etapa asta neagră cu George. Îmi pare rău că vede autismul aşa la fratele lui. Ce bine i-ar fi fost lui David cu un bebe tipic şi vesel lângă el. Nu cu George care face tantrumuri că nu-l las să arunce jucăriile la nesfârsit în acelaşi loc, încă o dată şi încă o dată neobosit.

Eu sunt soldatul casei. Sunt organizată, dacă intervine ceva neprevăzut, e foarte greu de jonglat cu toate, cu gătitul, cu copiii, cu temele. David îşi face temele în bucătărie, ne „batem” pentru masă. De fapt buni e problema, ea mănâncă prânzul separat de noi şi îi trebuie şi un ceas să termine de mâncat. În timpul acesta masa e blocată, iar noi nu putem face lecţii.

În timp ce facem lecţii , George „profită” şi se stimulează tactil şi vizual cât poate de mult. Dacă plec de lângă David, de la teme, el încetineşte ritmul, face multe greşeli şi nu mai terminăm curând.

Mi se pare că ăştia 10 ani ai lui David au trecut aşa de repede. Cum va fi peste încă 10?

Voi avea oare trei copii independenţi peste 10 ani?

Ştiu cum vreau să arate viitorul meu cu trei copii în jurul unei mese seara, sporovăind despre ziua care tocmai a trecut. Văd un David ironic la adresa „problemelor” fraţilor mai mici, cu un George care ar vrea să fie ca David de mare şi de deştept  şi cu o Ilinca veselă şi isteaţă.

Ce frumos ar putea fi viitorul nostru cu trei copii!

(va urma)Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8551 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.