Acasa | Calatorii | Oraş sărăcăcios, împrejurimi de poveste

Ninh Binh, Vietnam

Oraş sărăcăcios, împrejurimi de poveste

 SHARE  

Adaugat in 26 martie 2012

Oraş sărăcăcios, împrejurimi de poveste

Tam Coc. Foto: pinguini-prin-lume.blogspot.com

Episodul 3 s-a recreat, trebuia sa fie despre insula Cat Ba, aflată într-un golf celebru pe aici, Halong, având un peisaj cu formaţiuni carstice care ar trebui sa te lase mut de uimire şi încântare. Am ajuns pe după-amiază, ne-am cazat, am mâncat, ne-am plimbat, am dormit, ne-am sculat, am păpat iar şi am tulit-o de cum am aflat că urma să vină taifunul in urmatoarele ore.

A fost ultima barcă, la propriu, pe care ne-am îngrămădit şi noi şi mulţi alţii, dar am reuşit să fugim. Ce ne-a ramas de aici??  Pai, vreo 10 ore de mers pe drum (schimbat 8 mijloace de transport), o camera stapanita de trei triburi de  furnici (la propriu 3 triburi) mai mici si mai mari, mai rosii si mai negre, o plimbare prin port de vreo 2 ore si cea mai bună masă de până acum.

Ne-am intors la Hanoi si ne-am dus la autogara cu gand sa plecam la Ninh Binh. N-am poposit bine in autogară, că 3 "vlăjgani" (toţi mai mici decât Pinguina) au început să strige "Ninh Binh! Ninh Binh!", să ne tragă de mâini şi să ne împingă spre un ghişeu de bilete. Primul instinct: mâinile în buzunare! Am cumpărat biletele, dar oamenii tot nu se dădeau duşi... aveau clar o schemă, doar că nu aveam timp să înţelegem care e. Unul din ei, îmbrăcat in tricou rosu, părea cel mai aprig şi mai determinat, ne-a luat pe sus şi ne-a arătat unde e microbuzul de Ninh Binh.

Am fi vrut să stăm o secundă să gândim, să ne dăm seama ce pun la cale pentru că era o invălmaşeală de vorbe, de oameni şi de sunete care nu ne lăsau să ne punem ordine in idei. Am hotărât (sau, mai bine zis, cei trei au hotărât pentru noi) că e ok să urcăm în microbuzul cu pricina. Am avut şi noi umila condiţie ca bagajele să stea cu noi şi să nu fie depozitate la spate. Cand am urcat in microbuz, ne-am dat seama ca triplasem numărul de călători :) şi am înţeles de ce ne dorea atât de mult băiatul in roşu. Ei vânau oameni ca să poată umple câte un microbuz.

L-am văzut apoi la treabă încercând să convingă alţi oameni să urce în microbuzul lor şi am rămas impresionaţi de "puterea de convingere". Un nenea nu se dădea nicicum convins, părea înţepenit, iar vorbele băiatului în roşu nu-l mişcau deloc. Nu-i nimic, dacă nu l-au mişcat vorbele, l-au mişcat mâinile. Omul efectiv se opintea, era chiar uşor lăsat pe spate, dar băiatul nostru îl împingea, nenea se mai întorcea niţel din drum, iar băiatul nostru îi mai dădea câte un brânci şi tot aşa până la uşa microbuzului. Băiatul ăsta a făcut o treaba de stă mâţa-n coadă, în juma' de oră a reuşit să umple microbuzul.

Am ajuns în Ninh Bihn, un oraş mic, urât şi sărăcăcios. Şi pe deasupra mai şi ploua! Oraşul e însă foarte renumit pentru împrejurimile de poveste. Ne-am cazat într-o cameră imensă cu 8 dolari/noapte şi am plecat la "vânătoare" de mancare. Aici, altă poveste, aceeaşi dezamăgire: mâncare cam fadă, porţii uneori generoase, alteori nu. Am constatat cu stupoare că aici tăiţeii instant (supele alea vietnameze de 50 de bani de la Metro) sunt la mare preţ, sunt scrişi frumos în meniu ca şi când ar fi cine ştie ce delicatesuri, pe când în China se mănânca în tren când chiar nu mai ai ce mânca...

Prima plimbare a fost facuta cu bicicleta pana la Tam Coc, o plimbare nitel stresantă din cauza faptului că s-a derulat mai mult pe autostradă, iar şofatul la ei pare o invenţie destul de recentă. Am ajuns până la urmă unde trebuia, am luat o barcă şi am plecat să admirăm formaţiunile carstice şi peisajele. Peisajul îţi taie respiraţia... am avut norocul să fim ultimii turişti pe ziua respectivă şi să prindem linişte pe râu şi să ne bucurăm în voie de natură şi de atmosfera din jur.

Pinguinoiul îşi declină competenţele în domeniul descrierii de natură, aşa că "munca ingrată" îi revine în totalitate Pinguinei: Râul înaintează sfios printre munţi şi-ţi descoperă un tărâm de poveste cu plante luxuriante şi animale colorate (dacă ai norocul să le vezi). Din loc in loc, muntele face o "căscătură" şi te lasă să treci pe sub el prin grotele cu apă, celebre de altfel în zonă. Am văzut şi căpriţe obraznice pe stânci abrupte de te lua cu ameţeală. Pozele, însă, vorbesc mai bine decât scriitorul aici de faţă:) aşa că o să le las pe ele să grăiască.

Plimbarea de a doua zi a fost mai incitantă decât cea din prima zi. Am făcut-o pe motoretă şi ne-am tot plimbat aşa cu vântul şi soarele pe feţe vreo 6 ore. A fost greu până am găsit o motoreta de soi, dar după ce am găsit-o nu ne-am mai întors până seara. Am văzut orezării la şes, formaţiuni carstice, un templu cam ciudat de n-am ştiut să ne dăm seama de care era (budist, daoist, sau de-al lor, cao dai), şi foarte multe sate în care am vazut şi noi şi ne-am minunat de ce căsoaie imense şi-au construit, mai, mai să semene cu palatele ţiganilor de la noi. Şi asta nu doar din cauza mărimii, ci şi din cauza culorilor folosite şi a turnuleţelor care îmbodobeau pe ici pe colo "căsuţele".  Remarcăm în continuare stilul arhitectural, deja consacrat pentru noi în Vietnam, acela cu case subţiri şi lungi, gen Amsterdam, pe care l-am descris mai în detaliu în episodul cu Hanoi.

Să tot fi mers cale de vreo 100 de km în ziua aceea, dar ne-am întors veseli, obosiţi, cu fundurile bătucite şi cu feţele şi mâinile arse de soare.

Despre Pinguini: Ne plimbam prin lume fara un plan prea bine definit, pana cand fie ni se termina banii, fie ne intoarcem ca urmare a agravarii starii de sanatate a Pinguinului. In vara lui 2011, Pinguinul a aflat ca este bolnav. Boala s-a manifestat prin inflamarea articulatiilor labei piciorului, determinandu-i Pinguinului un mers specific de... pinguin :) Anul trecut ni l-am petrecut in China, predand engleza (noi doi), invatand chineza (noi doi), literatura chineza (ea) si economie (el). Vrem sa prezentam calatorii de prin zone mai puţin umblate de romani ca pe ceva accesibil, distractiv si incitant.

Galerie imagini

 
 
 
 


Autor: Pinguinii
 


 SHARE :  Trimite pe mail
ghid calatoriivietnamninh binhcat batam cochanoipinguinii prin lumevacante CITESTE MAI MULTE DESPRE

9489 citiri

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.