Acasa | Cariera | Lipsa de viziune, o problemă în exercitarea managementului

Lipsa de viziune, o problemă în exercitarea managementului

 SHARE  

Adaugat in 1 februarie 2012

Lipsa de viziune, o problemă în exercitarea managementului

Viziunea managerială. Foto: Photoxpress

Scopul începerii unei afaceri nu trebuie să fie niciodată  definit prin câștiguri bănești, ci prin gradul de satisfacere al cererii manifestate pe piață față de un produs sau un serviciu. Așa s-ar reprezenta motto-ul unui antreprenor desăvârșit.

Însă, pentru a fi un manager excelent, îți trebuie mai mult de atât. A fi manager înseamnă să-ți asumi riscul ca afacerea ta să nu fie viabilă economic sau social, să înfrunți diverse pericole care pot periclita evoluția companiei pe care o conduci și să intuiești capcanele ce îți pot compromite imaginea de manager. Totodată, să manageriezi o afacere implică devotament și simțul responsabilității foarte fin, pentru că nu e simplu să ai o idee și atât, ci trebuie să o fructifici într-un mod profesionist.

În opinia mea, un manager valoros este cel care, în același timp, este și un antreprenor ambițios și, prin urmare, managementul de admirat este cel practicat în propria afacere, sub îndrumarea propriilor idei. Dar, nu contest valoarea acelor manageri care și-au început cariera de jos și s-au evidențiat în timp, deoarece dorința de a progresa este o calitate deosebită și valorificată în momentul în care personalul unei companii îți recunoaște anumite merite care nu se acumulează decât în condiții stricte de perseveritate, seriozitate, responsabilitate și sporirea continuă a informațiilor.

Pentru a exemplifica acest fapt, unul dintre cei mai renumiți manageri ai timpului și-au creionat succesul în diverse cărți, precum Jack Welch în autobiografia sa "Jack dintr-o bucată". Jack Welch a început să fie "Managerul secolului" în momentul în care a fost ales director general al companiei General Electric, iar una din strategiile sale a fost adaptarea companiei de la "un mamut birocratic la o organizație dinamică și apreciată", o viziune managerială deosebit de însemnată.

O problemă care intervine deseori în exercitarea managementului este aceasta, lipsa de viziune. Fără inițiativa viziunii, pe care Jack Welch se frământa să o aplice într-un mod cât mai plăcut și accesibil, și presupunând că de mâine voi da startul unei afaceri prospere și care să aducă un plus de noutate în domeniul agroalimentar, debutul glorios ar rezista insuficient. Poate e mai puțin important succesul începutului față de durabilitatea economică și avantajele pe termen lung pe care le poate avea implementarea unei afaceri pe piața bunurilor de consum. Dar condimentul care face să se întâmple este viziunea, implicit ușurința în a lua decizii privind funcționarea pe viitor a companiei.

Spre exemplu, eu aș prefera să investesc într-un lanț de magazine care să comercializeze numai produse alimentare ecologice. Un astfel de business nu poate fi viabil de la început și până la capăt decât în țări unde PIB-ul/locuitor se detașează mult peste media globală și unde consumatorii au un stil de viață adaptat acestui concept. Însă, în România, acest lanț de magazine s-ar adresa numai anumitor segmente de consumatori, prea puține pentru a-mi susține profitul ce trebuie, oricum, reinvestit în următorii doi-trei ani.

Astfel, aș da o nouă traiectorie afacerii mele, aș analiza fiecare gamă de produse ce trebuie introdusă, manifestându-se cererea în acest sens sau ce trebuie eliminată din comerț pentru că ori se adresau unor piețe cu creșteri lente sau nu se potriveau bine din punct de vedere strategic; aș identifica produsele care se evidențiază economic și care măresc profitul companiei și le-aș mări și mai mult valoarea. Pe scurt, aș combina utilul cu plăcutul, după sensul cererii, iar lanțul meu de magazine cu produse ecologice s-ar transforma într-un lanț de aprozare, cu lărgirea segmentelor țintă.

Viziunea mea și cât de corect a fost concepută sunt subiective în acest moment, pentru că a redresa o afacere prin viziune îți trebuie mai mult decât imaginație și perspectivă. Viziunea trebuie corelată cu date economico-financiare ale companiei și diverse studii de piață pentru a oferi garanția acurateții sale. Dar, predispoziția spre viziune este primul pas pe care un manager trebuie să-l facă în momentul în care afacerea tinde să involueze.

Un alt exemplu pentru care, în calitate de manager, aș modifica viziunea organizației ar fi pentru deviza "numărul unu sau numărul doi", strategie lansată tot de managerul vizionar Jack Welch. În primul rând, lanțul meu de aprozare trebuie să vină cu ceva unic, de calitate, realizat cu costuri cât mai mici și să fie competitiv. În atingerea acestui obiectiv, m-am gândit că una dintre soluțiile pertinente ar fi aprovizionarea cu fructe și legume de la întreprinderile familiale din diverse zone rurale apropiate organizației mele. Astfel, aș îndeplini atât cerințele unui produs de calitate (consumatorii au devenit sceptici în privința produselor de import), cât și reducerea considerabilă a costurilor (totodată, produsele de import sunt mult mai scumpe).

În al doilea rând, o viziune schimbată mărește ambiția organizației de a fi din ce în ce mai concurentă pe acea piață. Strategia "numărul unu sau doi" funcționează în acest scop, aducând avantaje competitive maxime sau minime dacă nu știi să te evidențiezi. Evident, fiind pe primul loc, ai prilejul de a stabili prețuri, chiar să te înscrii în cursa spre monopol.

Când îți dorești ca viziunea companiei să ia amploare, schimbările nu trebuie să rămână doar la nivelul și structura producției, ci și angajații vor avea menirea să conlucreze în acest sens prin crearea unei atmosfere în care personalul să se simtă confortabil suficient cât să-și depășească limitele de creativitate și motivație, unde curajul de a face lucruri noi să fie din ce în ce mai prezent și unde se vor simți în siguranță. Această reconversie a angajaților mai mult emoțională decât profesională este foarte importantă pentru a fi luată în calcul deoarece numai cu convingerea tuturor celor care se implică în circuitul economic și operațional al unei întreprinderi, viziunea nou adoptată poate fi pusă în practică benefic. În plus, cultura organizației, un element fundamental al management-ului, va fi restructurată, ceea ce va permite angajaților să aibă un comportament mai agil și o rațiune mai eficientă.

Eu cred că destinul unei companii, respectiv destinul lanțului meu de aprozare este strâns legat de viziunea mea ca antreprenor, în primă fază, și apoi, ca manager. În fapt, fiecare acțiune a managementului întreprinderii trebuie să fie coerentă cu viziunea. Eu nu consider viziunea în sine ca fiind un impediment în desfășurarea armonioasă și avantajoasă economic a unei organizații, ci mai degrabă este un excedent de calitate și de prestigiu. Adoptarea unei viziuni manageriale devine o problemă atunci când aceasta lipsește din arsenalul unei companii care țintește sus.

Viziunea se ghidează după principiul "pune la punct, vinde sau închide", ceea ce amplifică simțul de decizie al unui manager competent. Astfel, atunci când ne hotărâm sa devenim managerii propriei afaceri sau să avansăm la o astfel de poziție, trebuie să fim mai înainte de toate pregătiți pentru neprevăzut, să avem idealuri și să ne stimulăm simțul intuitiv. Cei care astăzi ne onorează cu prezența lor pe scena experiențelor acumulate în calitate de manageri și care antrenează viitori manageri și antreprenori sunt modele de urmat și joacă un rol important în conservarea și fundamentarea vizionarismului managerial, atât personal cât și organizațional.

Nota redactiei: Carmen a impartasit viziunea ei in ceea ce priveste afacerile. Tu te simti in stare sa iti pornesti propria afacere? In ce conditii si, mai important, cum speri sa se dezvolte in timp? Care sunt motivele care te impiedica sa pornesti la drum sau, daca ai incercat, care sunt principalele probleme de care te-ai lovit?Autor: Carmen Petrovici
 


 SHARE :  Trimite pe mail
afaceremanagementviziuneprodusserviciiinvestitiijack welchmanagerul secoluluijack dintr-o bucata CITESTE MAI MULTE DESPRE

13661 citiri

38 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.