Acasa | | Adriana Titieni: "Exista metode ce pot inlocui santajul, etichetarea, bataia si, de asemenea, exista metode care contrazic aproape tot ceea ce am...
Adriana Titieni / Foto: SmartWoman.ro
In cadrul interviului video realizat in studioul SmartWoman.ro, Adriana Titieni ne-a vorbit despre conferintele organizate in diferite centre ale tarii sub titulatura "Ai copil. Invata sa fii parinte". Cu aceasta ocazie, Adriana Titieni, la randul ei mama a doi copiii, a adus in discutie problemele parintilor ce au participat la prima conferinta organizata la Iasi, invitatii ce interactioneaza cu publicul in cadrul intalnirilor si temele ce sunt acoperite.
Interviul video:
Selectii din interviu:
- Vrem sa aducem in fata parintilor metode diverse de relationare cu copiii lor. Exista metode, exista ateliere pentru copii, in Bucuresti in mod special. La Iasi, unde deja aceasta conferinta a avut loc, nu prea exista ateliere pentru parintii; parintii care au participat au fost foarte entuziasmati.
- Ceea ce ne-am propus sa facem este sa implinim asteptarile parintilor si sa le facem cunoscut ca exista metode care pot inlocui tipatul, exista metode care pot inlocui santajul, etichetarea, bataia si, de asemenea, exista metode care contrazic aproape tot ceea ce am invatat noi despre a fi parinte in mod traditional romanesc.
- In cadrul conferintelor ne axam pe inteligenta emotionala, inteligenta spirituala si inteligenta cognitiva.
- Speakerii din cadrul conferintei se vor ocupa de toate aceste componente care fac un om intreg. Noi nu putem fi oameni intregi daca dezvoltam doar inteligenta cognitiva, daca avem un IQ exceptional dar cu inteligenta sociala stam prost. De asemenea nu putem fi persoane intregi daca avem doar o inteligenta emotionala foarte bine dezvoltat, in schimb mai putine cunostinte. De asemenea, nici daca avem doar inteligenta emotionala. Si atunci vom suferi de lipsa intregului.
- Cei 5 speakeri din cadrul conferintelor sunt:
1. Cristina Negut care va prezenta parintilor metoda E.S.P.E.R.E. de comunicare initiata de Jacques Salome.
2. Domnul Doctor Pavel Chirila, un medic "radical", in sensul ca spune adevarul, care ne va invata despre greselile pe care le facem in alimentatie, si nu vorbim de greselile marunte pe care le stie toata lumea de la varful piramidei alimentatiei ci lucruri pe care ingeram fara sa stim ca ne fac rau.
3. Diana Stanculeanu care va pune in fata parintilor dihotomia dintre dorinta nostra de a creste un copil care sa fie, cand creste, autonom, pe picioarele lui si obiceiul de al tine pe cel mic lipit de fusta mamei
4. Sorin Mihalache care va vorbi despre inteligentele multiple.
5. Monica Reu care va prezenta comunicarea non-violenta initiata de Marshall Rosenberg.
- Sunt parinti sceptici in ceea ce priveste comunitatea parintilor interesati de binele copiilor. Eu nu mai sunt sceptica dupa ce am fost la Iasi. Parintii sunt avizi de cunostinte. Marile intrebari au fost "Cand va intoarceti?" si "Cand organizati ateliere pentru parinti? Pentru ca, da, ne intereseaza toate aceste metode, da, cred ca as putea sa trec peste santaj, etichetare." Ce inseamna santaj in cazul unui copil? "Daca mananci tot, te duc la circ." Sa stiti ca nu este un mod sanatatos de a-ti creste copilul. Si nu este un mod sanatos de a-l eticheta ca lenes, ca fiind grabit, ca fiind desteapta, de a fi frumoasa. Etichetarea pozitiva, ca si etichetarea negativa nu sunt in regula atunci cand, de fapt, in spatele lor se ascunde un santaj.
- Intrebarile parintilor se leaga de: «copilul meu nu ma ascuta», «copilul meu nu vrea sa faca ce vreau eu», «copilul meu nu face nu stu ce», «de vina e copilul meu». Problema este ca vina nu e la celalt ci la noi. Vina se afla la mine insami. Daca el, copilul, are un comportament pe care eu nu il apreciez, sa ma iertati dragi parinti, si eu am trecut prin asta, inseamna ca acel comportament l-a invatat ori de la mine ori de la cineva din apropierea mea. Daca el, copilul meu, nu ma asculta inseamna ca nu m-am facut eu inteles. [...] Copilul a venit cu o oglinda in care eu ma privesc ca adult si vad: am rabdare, am limite, pana unde merge limita mea, sunt dispus sa invat sa fiu un parinte responsabil.