Alimentatia sanatoasa a gravidei vegetariene / Foto: Photoxpress.com
O alta grija majora este aportul zilnic de acizi grasi omega-3 (care joaca un rol important in dezvoltarea creierului si a vederii bebelusului), zinc, fier, vitamina B12, vitamina D, acid folic si calciu. Majoritatea acestor elemente sunt usor de gasit in vegetale, dar omega-3 face exceptie.
Daca mamica in devenire nu consuma peste, poate sa-si ia necesarul de omega-3 din seminte de in, nuci, vegetale cu frunze de un verde inchis, fasole rosie, dovlecei, ulei de rapita, broccoli, conopida si papaia. Suplimentele alimentare sugerate de catre medic pot ajuta atunci cand regimul nu ofera necesarul zilnic de omega-3. Babycenter.com ofera o lista orientativa de mese pentru o gravida vegetariana.
Saptamanal, sunt recomandate:
- 4 portii de fasole uscata sau mazare, deoarece contin mult zinc, fier si proteine. Cateva nuci si seminte pot fi de asemenea adaugate.
- 4 portii de alimente bogate in calciu, inclusiv lapte de vaca degresat sau cu nivel scazut de grasimi, sau lapte de soia imbogatit cu vitamina D si calciu. Branza si cascavalul sunt bune pentru aportul de calciu, dar nu ofera necesarul de vitamina D.
- 8 pana la 10 portii de fructe si vegetale, deoarece sunt pline de antioxidanti. Ideale ar fi 5 pana la 7 portii de vedetale si 3 pana la 5 portii de fructe.
- 6 pana la 11 portii de cereale integrale, inclusiv alimente precum orez brun, fulgi de ovaz si paine din faina integrala.
- una sau mai multe portii de mancaruri ce furnizeaza vitamina B12, precum lapte, lapte de soia fortificat sau galbenus de ou.
Aceste recomandari sunt pur orientative. Pentru un regim echilibrat este absolut necesara recomandarea medicului sau a nutritionistului, avand siguranta ca acestia au luat la cunostiinta faptul ca femeia insarcinata este vegetariana.