Acasa | Familie | ANCHETA Iti port copilul pentru 40.000 de euro. Mamele surogat, intre solutie la limita legii si afacere profitabila

ANCHETA Iti port copilul pentru 40.000 de euro. Mamele surogat, intre solutie la limita legii si afacere profitabila

 SHARE  

Adaugat in 24 septembrie 2010

ANCHETA Iti port copilul pentru 40.000 de euro. Mamele surogat, intre solutie la limita legii si afacere profitabila

Anunturi la liber pe internet / Foto: captura tpu.ro

Pe internet se gasesc la liber ofertele celor care cauta mama surogat si cele ale doritoarelor care spera sa devina. Contra cost, desigur, iar criza si-a facut simtita prezenta. Preturile variau acum doi ani intre 7.000 si 20.000 de euro. In prezent, variaza intre 15.000 si 40.000 de euro. Doritoarele nu se ascund sa recunoasca franc faptul ca banii primeaza. Dar asta abia la primul contact, deoarece anuntul lasat pe net este o reclama si trebuie sa sune ademenitor pentru client.

Am intrebat daca mai este valabil anuntul: “Sunt mama a 2 copii sanatosi, frumosi, cuminti, doresc sa ajut un cuplu. Sa port in pantece copilul lor sa se bucure de fiecare clipa langa copilasu lor.  Sunati-ma la...”. Raspunsul a fost: “In legatura cu mama purtatoare. Inca nu am gasit pe nimeni. […] Sotul si copii mei nu au nimic in potriva, ei sunt de acord sa fiu mama purtatoare. Si suma este de 27.000 euro.  Va mai ganditi daca sunteti de acord”. Asta este startul – suma la vedere – dupa care se discuta toate celelalte detalii.

Doua dintre mamele cu care am discutat spun ca multi nu-si permit banii ceruti de ele, iar “cei bogati” au grija sa arate cine sunt: “sper sa nu credeti ca sunt o femeie fara suflet, insa nimeni nu suporta 9 luni de sarcina, travaliu, nasterea unui copil asa gratuit pentru niste straini. E vorba de bani, iar cele care mi-au oferit sume astronomice se purtau jalnic, chiar mi-au provocat mila. Eu m-am lecuit, […] raman saraca si curata. E vorba de-un copilas, de-un sufletel si nu de-un obiect”, povesteste Ioana.

Oferte si preturi pentru mame purtatoare / Foto: captura anunturi.netflash.ro

Pedeapsa intre 2 si 7 ani pentru cele care cer bani - dar pe baza Legii adoptiilor

Momentan, in lipsa unei legislatii care sa reglementeze statutul legal sau ilegal al maternitatii de substitutie contra cost, politia este legata de maini si de picioare atunci cand vine vorba de femeile care se ofera la mica publicitate. Teoretic, avand in vedere ca nu se poate pedepsi cererea de bunuri materiale pentru maternitatea surogat, o femeie prinsa in aceasta situatie ar urma sa fie judecata dupa Legea adoptiilor (L 273/2004 republicata 2009). Art. 76 pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani persoanele care cer bani sau alte foloase materiale pentru a-si da spre adoptie copilul. Apelarea la acest articol de lege este un artificiu juridic, dar functioneaza atata timp cat copilul le poate reveni parintilor beneficiari numai in urma adoptiei.

Practic insa, nu a fost nevoie de asemenea tertipuri. Conform Ministerului de Interne: “Pana la acest moment nu au fost sesizate cazuri in care s-au cerut sume de bani sau bunuri materiale in schimbul oferirii copilului de catre mama purtatoare/surogat. […] unii cetateni pot actiona conform principiului «tot ce nu este interzis este permis». Acestia incheie contracte, in urma unor declaratii notariale ale partilor, care prevad, de regula, recompensarea mamei purtatoare /surogat. Drept urmare, in cazul unor neintelegeri, litigiul care se naste in urma acestor contracte este de competenta instantei de judecata”.

Pentru o siguranta mai mare, cei care se tem de consecinte incheie in doua faze contractele: prima oara se face un contract prin care mama purtatoare renunta la orice drept banesc si se obliga sa renunte la copil dupa nastere in favoarea parintilor beneficiari, iar un al doilea contract (intocmit la acelasi notar sau la un altul) stipuleaza faptul ca parintii doritori au imprumutat suma de la mama surogat si trebuie sa restituie banii in functie de intelegere. Insa contractele sunt fragile si nu apara nici drepturile mamei surogat, nici pe cele ale parintilor beneficiari.

Singura lege care reglementa maternitatea de substitutie a fost respinsa pentru neconstitutionalitate

Legislatia in domeniu este mai mult decat lacunara. Un proiect de lege a fost initiat in 2003 de catre deputatul Ovidiu Branzan (ministru al Sanatatii in 2004). Acesta urma sa introduca in legislatie termenii de “mama purtatoare” si “mama surogat” (facand diferenta clara intre ei), sa reglementeze pasii urmati de catre acestea cat si de catre parintii beneficiari si stipula drepturile si obligatiile partilor implicate. Conform art. 3, lit. h), Proiectul de lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical stipula ca prin mama purtatoare se intelege femeia care consimte sa-i fie implantat embrionul si sa duca sarcina la termen, cedand copilul cuplului infertil. Lit. i) a aceluiasi articol defineste  mama surogat  ca femeia care consimte să fie inseminata artificial cu sperma barbatului din cuplul infertil.

Legea elimina una dintre marile probleme ale apelarii la o mama purtatoare/surogat: cuplul beneficiar era inscris în certificatul de nastere al copilului ca parinti imediat dupa nastere. In situatia actuala, la nastere este trecuta mama purtatoare in certificate, alaturi de tatal biologic, urmand ca mama beneficiara sa-l adopte pe cel mic.

Branzan a declarant pentru HotNews.ro: “Initial se vroia o lege privind sanatatea reproducerii plecand de la constatarea ca in Romania erau prea multe avorturi si ca femeile avortau fara sa stie ca exista si alte posibilitati pentru a putea totusi sa pastreze sarcina. Pe parcurs a aparut si aceasta problema a reproducerii umane asistate medical care nu era legiferata, nu aparusera asa multe scandaluri dar totusi erau multe probleme privind practicile, privind deontologia, platile care se faceau si se impunea cu maxima rapiditate sa reglementam acest domeniu. Din pacate acest proiect de lege a starnit foarte multe pasiuni, sub aspect moral, etic, legal".

Legea, trecuta de doua ori prin Senat si Camera Deputatilor, a fost respinsa la inceputul lui 2006. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale 27 de articole dintre cele 36 ale legii.

Ministerul Sanatatii a uitat de propriile proiecte

Sabina are diabet de tipul 1 (insulino-dependent) de la 11 ani. Desi si-a dorit mult un copil, in cazul ei sarcina ar fi fost delicata - fara o mentinere buna a glicemiilor existau riscuri mari de defecte fetale. Iar teama ei cea mai mare, daca ar fi ajuns cu bine la termen, era ca ar naste un copil cu sanse crescute de a dezvolta diabet la randul lui. O mama surogat ar fi fost sansa Sabinei de a avea un copil sange din sangele ei, fara riscuri. Insa acum 30 de ani, pe cand era inca tanara, asa ceva nu era posibil. Acum este posibil, dar s-ar putea sa devina ilegal.

Ministerul Sanatatii nu reuseste sa tina evidenta propriilor proiecte. Contactati pentru a afla daca se afla in lucru vreo lege care reglementeaza statutul mamei purtatoare/surogat, raspunsul a fost nu. Totusi, proiectul exista. La Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor se afla in lucru Proiectul de Lege privind reproducerea umana asistata medical. Acesta este facut pe scheletul legii picate in 2006 si a fost initiat de catre deputati PD-L cu binecuvantarea vicepresidentelui sucursalei Timis a PSD, Ovidiu Branzan.

In forma adoptata tacit de Senat – ca urmare a depasirii termenului de adoptare - in decembrie 2009, proiectul  defineste mama purtatoare ca fiind in acelasi timp si mama beneficiara. Astfel, la art. 10 cu lit. de la a) la c) se mentioneaza foarte clar situatiile in care se poate face fecundarea in vitro, si in fiecare caz sarcina poate fi purtata numai de catre mama beneficiara. In legea initiala, exista si paragraful d) in care se accepta“intervenţia unei terte persoane, care poate fi purtatoare de sarcina, in cazul în care partenera cuplului nu poate purta sarcina, dar doneaza ovulul”. De aceea, desi nu interzice explicit maternitatea de substitutie, proiectul de lege face imposibila apelarea la aceasta metoda.

Maternitatea de substitutie a devenit ceva facil pentru cei cu dare de mana si un El Dorado pentru femeile care spera sa primeasca o oferta. Insa a ramas un subiect foarte sensibil pentru cuplurile care au cu adevarat nevoie - din diverse cauze medicale - si nu isi permit tariful stabilit de piata. Iar, momentan, legea nu va veni in ajutorul lor.

Nota redactiei: Pentru protejarea identitatii celor intervievati, numele au fost schimbateAutor: Alexandra Crisu
 


 SHARE :  Trimite pe mail

20539 citiri

60 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.