Acasa | Articolul tau | Antagonismul iubire vs. banca: Parerea mea este ca in educatie s-a pus exagerat accentul pe sentimentul iubirii, care, desi foarte...

Antagonismul iubire vs. banca: Parerea mea este ca in educatie s-a pus exagerat accentul pe sentimentul iubirii, care, desi foarte important in devenirea umana, nu e central

 SHARE  

Adaugat in 15 iulie 2010

Antagonismul iubire vs. banca: Parerea mea este ca in educatie s-a pus exagerat accentul pe sentimentul iubirii, care, desi foarte important in devenirea umana, nu e central

Antagonismul iubire vs. banca / Foto: Agerpres

Nu cred ca treaba e simpla cu basmele. In nici un caz insa basmele n-ar trebui gindite ca simpliste sau simplificatoare. Pur si simplu fiindca, in sine, Povestea e ceva ce are forta de a structura omuletul care intr-o zi devine om. Nu cred ca poti gindi universul imaginatiei unui copil fara basm — si nu are importanta timpul in care el creste, ieri, azi, miine. E-adevarat ca sufletul copilului investeste afectiv in basm si ca, atunci cind se desprinde de imaginar, sufera: insa inclusiv asta face parte din “joc”, tine adica de procesul lung si sinuos numit crestere, maturizare. Ideea este insa aceasta: ca, in timp, omul sa ajunga sa fie in stare sa deosebeasca imaginarul de real, fara a conchide totusi ca imaginarul nu exista.

- Vezi aici articolul care a generat un asemenea comentariu-reactie

Intr-adevar, dezamagirea nu trebuie sa stearga de pe harta sufleteasca a individului idealul, transcendentul, imaginarul, pentru ca abia in aceasta situatie putem vorbi de esec si lipsa de maturitate. De ce nu trebuie sa renuntam la imaginar? As raspunde simplu, sustinind ca in mare parte din timpul vietii noastre, prin simplul demers al gindirii ne situam in imaginar si fiindca ideile sint ceva situat in imaginar. Intimplarea ca, datorita feluritelor limbaje le putem exprima nu le face mai reale. Pe de alta parte, intr-o exprimare pretentioasa, as zice ca realitatea de zi cu zi a ginditorilor este imaginarul. Asadar, imaginarul este mult mai cuprinzator decit dragostea.

Revenind acum la antagonismul amintit in articol, iubire vs. banca, parerea mea este ca, in educatia oamenilor din ultimele milenii, s-a pus in mod cu totul exagerat accentul pe sentimentul iubirii, care, desi foarte important pentru devenirea umana, in nici un caz nu e central. Or, stim deja, impulsul acesta vine din alta parte, si nu din nevoia disimulata de aranjament material. Nu ca ar fi prea simplu, dar tragedia traita in utopia comunista ne-a demonstrat cu virf si indesat ca lumea nu poate si nu trebuie redusa la materie. Pe de alta parte, inclusiv banca lucreaza mai degraba cu o conventie pe care o numim ban si se bazeaza pe incredere, ambele tinind tot de imaginar.

As conchide ca problema survine, asadar, din exagerarea importantei care i se da sentimentului iubirii in culturile europene traditionale, iar asta, cum spuneam, vine din alta parte.

E vorba, fireste, de religia crestina. Cu ea a inceput ingrosarea unei trasaturi care nu e nici exclusiv umana, nici centrala. Lasind la o parte nevoia de ordine si pace sociala, a necesitatii impunerii puterii in lume printr-o guvernare legitimizata initial direct prin transcendent si admitind prezumtia de buna-credinta a celor care au gindit la inceput crestinismul, ramin la ideea ca solutia a fost una disperata si de moment, in plina criza de indentitate a unei populatii asuprite, zapacite de religios, innebunite de spirit vindicativ, lipsite de o cultura a cunoasterii, adica fara perspectiva. Si pentru a intelege forta de seductie a acestei ideologii a iubirii trebuie sa amintesc aici faptul ca grecii antici, care aveau deja o perspectiva data de evolutia fabuloasa e geometriei in cultura lor, au renuntat aproape cu totul la scepticism si cautare febrila, imbratisind temporarul, revenind adica la ideologie, mai precis la stadiul anterior cunoasterii, stadiu pe care nu l-au mai depasit decit in vremurile moderne, sub influenta culturilor europene care au ales sa dezvolte mai degraba geometria in ceea ceea azi numim deja stiinta moderna.

Rationalismul este centrul culturii europene moderne, nu ateismul, nu crestinismul, nu iubirea, asa cum ne indeamna sa credem diversi ideologi. Imaginarul si transcendentul au locul lor in aceasta cultura, dar transcendentul nu trebuie in nici un caz asimilat (vre-)unei religii: de asemenea, imaginarul nu trebuie exacerbat fiindca atunci ajungem sa fortam asimilarea utopiilor cu realitatea, dar nici eliminat, caci atunci ne refuzam cresterea de orice fel.

S-ar zice ca ceva ramine in aer in toata povestea asta. Mai ales ca am sentimentul ca, (nu doar) in realitate, iubirea singura, cu toate virtutile sale transcendente, nu ne poate scuti de pendularea perpetua intre lacomie si frica (unii reduc asta la jocul nebunesc al lui “tot sau nimic”). Referitor la religie sau ideea de Dumnezeu insa, cu siguranta ca aceasta nu poate fi nici ea eliminata — stiinta insasi da seama de legi, regularitate si ordine in lume: dar daca sintem cu totul onesti, recunoastem deschis ca nu poate fi luata nici de buna — tot stiinta e aceea care face lipsa religiei posibila (v. Steven Weinberg). Pentru unii, aceasta e o tragedie, pentru altii, o oportunitate de a cauta mai departe. Unii vor certitudini chiar azi, altii mai pot astepta si pina miine…

Nota redactiei: Comentariul a fost postat la articolul “Cat de rau le fac fetelor povestile cu printese. Basmele ne baga in cap ca exista cineva care ne va iubi vesnic”

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.Autor: R.A.Muresan
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7582 citiri

62 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.