Acasa | Articolul tau | Am terminat medicina acum 10 ani si lucrez in strainatate; urmaresc noutatile din Romania si m-am obisnuit cu ideea ca nu ma voi...
Sistemul medical romanesc / Foto: Agerpres
- Vezi aici articolul care a generat un asemenea comentariu-reactie
Salariul mizer e doar unul din multele puncte pe care mi le-am scris atunci pe hirtie in coloana marcata “inacceptabil”. Erau condescendenta colegilor promovati pe sistem pile si relatii, realitatea de a te confrunta zilnic cu ‘plicul’ de la pacienti (eram decisa sa il refuz sistematic, dar stiam ca asta nu va face cu nimic mai comode discutiile cu pacientii pe tema asta, eram sigura ca vor fi regula, ma bucur ca n-am fost nevoita sa fac asta decit in doua ocazii), realitatea de a fi nevoita sa cer bani de la parinti sa pot cumpara o carte de specialitate sau acces interent la articole de specialitate, pentru a putea sa evoluez ca medic, realitatea de a lucra in spitale fara minim de dotare.
Ma cutremuram cind (studenta fiind) ma trimiteau asistentele in timpul practicii de vara din spital sa merg la ‘aprovizionare’ sa le cer ser fiziologic si sa insist, ca era mare nevoie la noi in tronson. Iar la aprovizionare erau doua persoane plictisite care rideau de mine ca am avut naivitatea sa cred ca au ele ser fiziologic.
Am plecat din tara la doua luni dupa ce am dat examenul de licenta.
Si ma uit de atunci (au trecut cam 10 ani) la stiri, urmaresc noutatile din Romania si incet incet m-am obisnuit cu ideea ca nu ma voi intoarce. Dintre fostii mei colegi de facultate cam 80% au plecat si ei, mai tirziu. In general, cei care erau studenti buni au reusit sa se angreneze in sistemele tarilor care i-au primit. Si merg inainte si sint fericiti ca pot practica meseria pe care si-au ales-o in conditii decente.
Ceilalti, care-si luau examenele prin pile si relatii sau pur si simplu le plateau, au tot incercat prin strainataturi, in citeva cazuri mereu cu burse oferite prin UMF (deh, oare cine era sa le obtina pe alea?!), dar de fiecare data se intorc in Romania.
Noi deja ne planificam intilnirea de 10 ani in New York. Culmea, nu? Si pentru colegii din Franta si Belgia e mai usor sa vina la o intilnire de 10 ani in New York, decit sa se intoarca in Iasi pentru ea, si sa fie nevoiti sa se reintilneasca cu profesorii corupti si incompetenti si cu fostii colegi de hirtie.
Credeam in primii 5 ani dupa ce-am plecat din Romania ca atunci cind lucrurile se vor imbunatati, ma voi intoarce. Acum imi dau seama ca sansele sa ma intorc (si la fel pentru fostii mei colegi care sint acum in intreaga lume) scad pe zi ce trece. Intre timp avem familii, avem copii, pe care nu vrem sa-i distrugem ducindu-i sa traiasca in societatea corupta romaneasca si sistemul de invatamint care s-a prabusit constant de cind am plecat noi. Iar in tara incet-incet nu ne mai asteapta nici macar familiile (multi si-au adus si parintii cu ei, la mine a mai ramas doar tatal in viata), iar prietenii nostri sint aici.
Ma tem ca in Romania n-o sa se schimbe nimic daca societatea si statul nu fac un efort constient de a face piata de munca din Romania atractiva pentru romanii plecati. Si e valabil pentru toate ramurile, nu doar pentru medici.
Nota redactiei: Comentariul a fost postat la articolul “Absolvent de medicina: Studentii de astazi vor deveni medici de succes in alte tari. In Romania, medicii rezidenti nu conteaza”
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.