Acasa | Articolul tau | Campingul in Europa cu rulota trasa de masina, cu biciclete pe plafon sau cu cortul in portbagaj
Campingul cu bune si cu rele: Doi turisti olandezi sapa sant pentru a-si feri cortul de apa / Foto: Agerpres
Majoritatea dintre noi nu au aceasta mentalitatea de a calatori si de a se caza in mijlocul naturii la fel de bine dezvoltata precum nordicii. In ultimul timp parca lucrurile au inceput sa se mai schimbe, dar evolutia este destul de timida.
Tin minte cand eram si eu mai copil si am scos prima data nasul prin Europa. Conduceam pe autostrada si nu-mi venea sa cred ce vad….posesori de Mercedes-Benz ultimul racnet trageau dupa ei rulote sau carau biciclete pe plafon. Eram socat… nu-mi venea sa cred…cum sa tragi o rulota cu un S Klasse?
Au trecut ceva ani de atunci si consider ca mi-am mai largit perspectivele. Acum mi se pare perfect normal cand vad un cuplu de tineri care stau la cort in camping si alaturi e parcat un Range Rover Sport de 100.000 euro, sau o familie cu copii care campeaza cu un motorhome nou-nout de 70.000 euro. Da, nu si-a luat Q7, si-a luat motorhome de banii aceia.
Din pacate toate astea nu le vezi in Romania. Dar le vezi peste tot in Europa de Vest. Acolo acest tip de turism este demult o traditie. Numai in Franta sunt in jur de 15.000 de parcuri de vacanta si campinguri.
Majoritatea campingurilor din Europa arata excelent. Bineinteles ca se poate nimeri si mai putin bine insa si aici numarul de stele este edificator si te poate ghida destul de eficient. Chiar si in cele mai lipsite de dotari ca, de exemplu, piscina, plaja privata, terenuri de tenis, de fotbal, miniclub pentru copii sau alt tip de entertainment, curatenia, respectul si bunul simt sunt la ele acasa.
Campingul e locul unde legi noi prietenii, unde vecinii vorbesc in soapta pana la 10 dimineata sa nu te trezeasca, unde nu conteaza statutul social sau contul din banca.
In Europa, o noapte de campare pentru 2 adulti, o masina, un loc unde poti instala un cort sau rulota si conectarea la panoul de electricitate costa intre 15 si 60 de euro in functie de camping, amplasarea lui, sezon si facilitatile oferite. Mai concret, in situatia de mai sus, la aproximativ 25-35 euro pe noapte se gasesc campinguri de 3 stele (absolut suficient din punct de vedere al facilitatilor) in plin sezon estival, cam peste tot.
Si nu in ultimul rand, acest tip de turism reprezinta o alternativa excelenta de a calatori in aceste vremuri de criza si insecuritate financiara.
Nota redactiei: Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.