Acasa | Familie | Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

 SHARE  

Adaugat in 3 septembrie 2010

Cat te costa sa iti trimiti copilul la scoala?

Costurile indirecte ale educatiei sunt resimtite de parinti/ Foto: Agerpres

Educatia gratuita are "costuri ascunse" ce se ridica, in medie, pana la 1.490 anual pentru un copil, informeaza un raport realizata de Salvati Copiii Romania. Conform rezultatelor obtinute de organizatia nonguvernamentala, finantarea publica deficitara a acestui sector are consecinte directe asupra accesului nediscriminatoriu la educatie agravand abandonul scolar.

Raportul "Invatamantul gratuit costa! Cercetare cu privire la «costurile ascunse» din educatie" a urmarit sa identifice cat trebuie sa scoata un parinte din buzunar pentru a-si trimite copilul la scoala. Cercetarea realizata in perioada martie-iunie 2010 a descoperit ca suma anuala necesara pentru sustinerea unui copil la scoala in mediul urban se ridica la 1.572 lei, in timp ce in mediul rural ajunge la 1.372 lei. In cazul familiilor cu mai mult de un copil efortul financiar facut de parinti pentru scolarizarea acestora ajunge in medie la 1.954 lei anual.

Analiza datelor obtinute evidentiaza faptul ca exista si alte disparitati intre costurile inregistrate in mediul urban si cel rural. Spre exemplu, costul meditatiilor este de aproape trei ori mai mare in cazul copiilor din mediul urban care apeleaza la acest serviciu. Parintii din mediul urban cheltuiesc o suma mai mare pentru rechizite, uniforma, echipament sportiv, paza scolii si evenimente/serbari scolare. Cand vine vorba de transport situatia se schimba; costul transportului pentru copii din mediul rural il depaseste cu mai mult de o data si jumatate pe al celor din mediul urban.

Costurile indirecte ale educatiei gratuite suportate de parinti pot duce la cresterea ratei de abandon scolar atunci cand familia nu dispune de venitul necesar pentru a le acoperi.

“Garantarea accesului gratuit si nediscriminatoriu la educatie al tuturor copiilor este un imperativ pentru care trebuie sa ne mobilizam cu totii – societatea civila, autoritatile decizionale, parintii, cadrele didactice - pentru ca de scoala depinde sansa la viitor a acestor copii. Faptul ca scoala costa bani, de la rechizite, manuale, tinuta obligatorie pana la transport si taxe de inscriere la concursuri scolare, ii descurajeaza pe parintii din mediile defavorizate care aleg, astfel, sa nu isi mai trimita copiii la scoala. Mai ales acum, cand criza economica globala a agravat supravietuirea sociala a multor familii, abandonul scolar va lua proportii alarmante, daca nu suntem in stare sa sustinem, la nivel de politici publice, educatia copiilor nostri”, avertizeaza Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Suma per elev alocata de statul roman e una dintre cele mai scazute din toata Uniunea Europeana iar o analiza comparativa a costurilor identificate de cercetarea "Invatamantul gratuit costa!" si a costului per elev alocat de autoritati arata ca, exceptand plata personalului din invatamant, pentru acoperirea cheltuielilor ce tin de educatia unui copil, parintii sunt nevoiti sa aloce inca o data si jumatate suma alocata de statul roman acelui copil, informeaza Salvati Copiii Romania.

Raportul "Invatamantul gratuit costa! Cercetare cu privire la «costurile ascunse» din educatie" a fost realizat de Organizatia Salvati Copii Romania iar cercetarea a fost facuta cu sprijinul INTUITEXT, SuntParinte.ro, Didactic.ro, Asociatia "Ovidiu Rom", Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step by Step" si CRAEMB.Autor: I. C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
educatiescoalasalvati copiii romaniaabandon scolarcosturi indirecte CITESTE MAI MULTE DESPRE

5438 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.