Acasa | | Ce inseamna scoala pentru copiii nostri
Cei mici nu fac ceea ce le spunem noi, ci ceea ce vad la noi / Foto: Agerpres
Adriana Titieni: Ce crezi ca inseamna scoala pentru copiii nostri?
Cristina Trepcea: As vrea sa spun, pentru inceput, ca cei mici, copiii nostri nu fac ceea ce le spunem noi, ci ceea ce vad la noi. Ei se inspira din energia noastra, din actiunile noatre, din ceea ce ei simt ca noi simtim. Astfel, ar trebui sa ne dam seama ca atunci cand ne trimitem copilul la scoala, el va avea pentru "serviciul" lui aceeasi emotie – pozitiva sau negativa – pe care a invatat-o de la noi.
Totusi, desi sunt principalii educatori ai copiilor, parintii nu sunt singurii. Copiii intalnesc la scoala alti parinti – spirituali, care se ocupa de cresterea lor, iar acestia sunt profesorii. Bucuria pe care o manifesta dascalii legat de slujba si de datoria lor este si bucuria pe care o vor avea copiii in legatura cu materia care li se preda.
E de ajuns sa ne amintim de vremurile cand eram elevi si ne vom da seama ca, de multe ori, directia pentru care optam in dezvoltarea noastra tine de cat de tare de place sau ne displace un anumit indrumator.
Nathaniel Branden, un fel de guru in ceea ce priveste respectul de sine, spune ca profesorii cu un respect de sine scazut sunt, de obicei, niste profesori nefericiti, niste oameni nefericiti. Daca ei sunt prost platiti, nerecunoscuti, neapreciati de sefii lor, de sistemul in care isi practica meseria, atunci bineinteles ca vor fi niste oameni nefericiti, asemenea oricarui om care nu este apreciat pentru efortul sau si pentru succesul pe care incearca sa-l obtina.
Pe de alta parte, daca profesorul da dovada de respect de sine si se raporteaza la el insusi si la cei pe care ii invata ca o persoana responsabila, care se onoreaza pe sine, atunci elevii sai vor vedea aceste lucruri. Iar modul in care profesorul se raporteaza la sine este, de fapt, unul din primele lucruri pe care copiii le invata la scoala.
Daca tu chiulesti astazi de la viata, de la bucuria de viata, de la a-ti face datoria cat poti tu de bine, atunci vei fi un om nefericit. Pe de alta parte, sentimentul de satisfactie pe care il ai la sfarsitul unei actiuni in care ai dat maximum din tine va fi o rasplata in sine. Daca esti o persoana care are incredere in sine, atunci poti face ca lucrurile sa vina la tine asa cum iti doresti si iti vei dori exact ce este bine pentru tine.
Cred ca cel mai important lucru pe care il putem da unui copil este increderea in sine. Daca noi avem incredere in el, el va putea avea incredere in el. Daca eu nu am incredere in el, el va face intotdeauna ce vede la mine si va sti ca este cineva in care nu se poate avea incredere.
Asta cred ca este de fapt scoala pentru copiii nostri: un exercitiu de incredere in sine care, din pacate, nu poate fi departe de cel pe care il fac parintii si dascalii lor.