Acasa | Insider | Ce stiu si ce nu stiu romanii despre contraceptie si despre preventia bolilor cu transmitere sexuala
Placere vs. responsabilitate / Foto: Photoxpress
Un sondaj online realizat de GfK Romania pe un esantion de 600 de respondenti cu varsta cuprinse intre 18 si 50 de ani scoate la iveala parerea romanilor din mediul urban despre metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Acelasi studiu mai arata cat de cunoscute sunt acestea in randul populatiei active sexual.
Prezervativul, contraceptivul minune?
Doua treimi dintre cei intervievati cred ca prezervativul este o metoda contraceptiva suficienta pentru a te proteja de o boala cu transmitere sexuala in timp ce restul sunt constienti ca nici o metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei BTS si nu este 100% sigura. Din fericire, majoritatea constientizeaza, de asemenea, ca schimbarea frecventa a partenerului creste riscul de a contacta o BTS.
O jumatate din barbatii intrebati stiu ca bolile cu transmitere sexuala pot fi contactate si prin cavitatea bucala; femeile, din pacate, sunt mai putin constiente de acest lucru (doar 30% dintre subiectii de sex feminin au raspuns pozitiv). In schimb, o treime din total stie ca atingerea pielii infectate poate produce o contaminare cu BTS.
Categoriile de risc pentru contractarea unei BTS
Majoritatea celor intrebati (73%) s-a pus de acord: ambele sexe sunt, in egala masura, predispuse spre a contacta o BTS. Exista totusi si categorii percepute de oameni ca avand un risc ridicat de infectare. Acestea sunt:
- prostituatele;
- persoanele care nu au un partener stabil;
- persoanele care traiesc in conditii precare de igiena;
Cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala
SIDA, sifilis si hepatita se pozitioneaza pe primele locuri ale topului. Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban afirma ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta. Respondentii au afirmat ca mai au informatii si despre alte astfel de boli: herpesul genital si gonoreea.
Atat femeile cat si barbatii sunt insa putin familiarizati cu multe dintre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile – candidoza, HPV, chlamydia, condiloame, vaginoza, tricomonaza.
Candidoza- cea mai frecventa BTS
Una dintre cele mai putin cunoscute boli cu transmitere sexuala este si cea mai frecventa. Conform celor declarate de subiectii studiului, trei sferturi dintre ei nu au avut niciodata o BTS.
Dintre cei care au avut experienta unei astfel de boli, jumatate dintre ei au fost diagnosticati macar o data cu candidoza urovaginala de la debutul activitatii sexuale. Alte boli mentionate ca fiind contractate in urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia sau herpesul genital.
Nota: Mai mult de jumatate dintre respondenti au in prezent o relatie stabila si locuiesc cu partenerul, iar 20% au o relatie cu cineva, fara a locui impreuna. Respondentii au fost recrutati aleator, astfel incat sa se asigure reprezentativitatea la nivelul populatiei investigate. Eroarea maxima de esantionare este ±4%.