Acasa | Insider | UE critica decizia Cehiei de a verifica cererile de azil facute de homosexuali printr-o "procedura ce atinge cea mai intima parte a vietii...

UE critica decizia Cehiei de a verifica cererile de azil facute de homosexuali printr-o "procedura ce atinge cea mai intima parte a vietii private"

 SHARE  

Adaugat in 10 decembrie 2010

UE critica decizia Cehiei de a verifica cererile de azil facute de homosexuali printr-o

Pletismografia peniana - un test umilitor ce incalca Conventia Drepturilor Omului/ Foto: Agerpres

Uniunea Europeana critica metoda autoritatilor cehe de a testa orientarea sexuala a persoanelor homosexuale care cer azil pe motiv ca sunt discriminati in tara de origine. Testul numit pletismografia peniana a fost descris de UE ca fiind umilitor si neconcludent, titreaza BBC.

Republica Ceha este, probabil, singura tara din Uniune care mai foloseste pletismografia peniana, un test ce masoara excitarea sexuala. Pentru a verifica cererile, autoritatile ii conecteaza pe solicitanti la un aparat care monitorizeaza fluxul sanguin in penis. Intre timp, acestia sunt pusi sa vizioneze filme pornografice heterosexuale. O reactie pozitiva la imagine vizionate duce automat la o respingere a cererii de azil.

Agentia pentru Drepturi Fundamentale din cadrul Uniunii Europene sustine intr-un raport recent,intitulat "Homofobie, transfobie si discriminare pe baza orientarii sexuale si a identitatii de gen", ca practica incalca Conventia Europeana a Drepturilor Omului deoarece "procedura atinge cea mai intima parte a vietii private a unui individ".  In plus, acelasi raport subliniaza ca "este neclar daca [n.r. testul] obtine concluzii suficient de clare pentru a fi folosite ca probe" (vezi aici raportul, sectiunea 5.3, pp. 58-60).

Ministrul Afacerilor Interne cehe a comentat pe marginea criticilor spunand ca testul a fost folosit in mai putin de 10 cazuri. De asemenea, testele au fost facute sub supravegherea expertilor si cu acceptul scris al celor testati. Conform acestuia, testul se face in cazul in care interviul realizat cu solicitantul de azil se dovedeste a fi neconcludent. Insa un refuz de a face testul poate rezulta in respingerea cererii. Pe de alta parte, comisarul ceh pentru drepturile omului a descris testul ca fiind "umilitor".

Tehnica ceha a iesit la iveala dupa ce o curte de justitie germana a refuzat sa deporteze in Republica Ceha un homosexual in cautare de azil deoarece acesta a a spus ca va fi verificat cu ajutorul testului.

Tehnica de pletismografia peniana a fost dezvoltata in anii '50 de catre cercetatorul canadian de origine ceha Kurt Freund, informeaza NY Times. Scopul testului era de a detecta recrutii care incercau sa scape de serviciul militar mintind in legatura cu orientarea lor sexuala. Ulterior, testul a fost folosit pentru a testa infractorii sexuali. Probele obtinute cu ajutorul acestuia, asemenea probelor obtinute cu ajutorul poligrafului, nu mai sunt insa admisibile in multe tribunale, pletismografia peniana fiind considerata "o tehnica nesigura", dupa cum arata testele stiintifice.Autor: I.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail

4198 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.