Acasa | Familie | "Cine face mai multi bani, mami sau tati?" - ce le raspundem copiilor cand vine vorba de bani
Raspunsuri la intrebarile copiilor legate de bani / Foto: Photoxpress.com
Cati bani castigi?
O intrebare clasica la care se poate raspunde si altfel decat "Destui". Cand stirile si discutiile dintre cei mari, chiar si in parc, sunt despre problemele financiare si criza economica, este normal ca cel mic sa aiba un sentiment de nesiguranta. Nu este nevoie sa le dati cifre, dar trebuie sa clarificati ce simte. Un raspuns bun ar fi "Castig (sau castigam) indeajuns incat sa ne permitem ceea ce avem nevoie. De ce intrebi?".
De ce nu-mi cumperi aia?
Indiferent daca vorbim de haine sau jocuri, a explica celui mic de ce nu-ti permiti ceva (sau pur si simplu nu vrei sa cheltuiesti) este o oportunitate buna sa-i vorbesti copilului nu doar despre buget, ci si despre valoare. Da-i cifre concrete: "Am numai 200 de lei la mine". Daca totusi ai suma pentru ceea ce-si doreste, dar crezi ca obiectul nu-si merita banii sau deja are ceva asemanator, explica-i.
De ce nu folosesti cardul?
Atunci cand ai banii sub forma de cash, este simplu sa-ti dai seama cand esti pe punctul de a ramane cu portofelul gol. Copiii trebuie sa inteleaga insa ca un card de credit nu inseamna fonduri nelimitate. Acestora trebuie sa le explici ca de fiecare data cand folosesti cardul de credit, inseamna ca imprumuti bani, iar imprumutul presupune dobanda. Astfel, daca dupa ce i-ai refuzat ceva din lipsa de bani, te roaga sa folosesti cardul, explica-i ca daca MP3 player-ul pe care si-l doreste costa 300 de lei, luat pe card de credit va ajunge in final la 350 de lei.
De ce trebuie sa folosim in continuare lucrurile vechi?
Copiii se compara mereu cu prietenii si colegii lor. Iar cei mici pot fi destul de rai cu cei care nu au "cele mai noi lucruri". Propozitia "Nu ne permitem unul nou" trebuie sa fie, in acelasi timp, si un punct de plecare catre o discutie despre diferenta dintre nevoi si dorinte. Si, daca poti, leaga discutia de ceva ce il pasioneaza. Daca iubeste natura, explica-i cum afecteaza mediul lucrurile de care nu avem nevoie pe care le cumparam si le aruncam.
Cine face mai multi bani, mami sau tati?
Este o curiozitate pe care uneori copiii si-o exprima. Inainte sa-i raspunzi, ia in considerare daca este fata sau baiat. Intrebarea ar putea veni dintr-o joaca a asumarii rolului de gen in societate. Dar, mai important, este un moment ideal de a sublinia ca intr-o familie, nu ar trebui sa se puna problema de "ai mei" sau "ai tai", ci "ai nostrii".
Cum pot castiga mai multi bani?
La asta, cel mai bine este sa raspunzi cu o alta intrebare: "Pentru ce iti trebuie mai multi bani?". Atentie la raspuns: daca vrea sa stranga si sa economiseasca sau daca vrea doar sa-si cumpere diverse lucruri. In orice caz, ideal este sa nu-i dai bani ci sa-i oferi ocazia sa-i castige prin diverse sarcini casnice ori comisioane. Atentie totusi la volumul de munca - ce are de facut nu trebuie sa-l oboseasca sau sa fie atat de mult incat sa nu mai aiba timp si energie pentru teme.
Iti vei pierde serviciul?
Chiar daca nu ai ajuns in situatia asta, sunt totusi sanse mari ca parintii unora intre colegii copilului sa fi ajuns someri. Iar grija este contagioasa, mai ales in clasele mici. Adevarata problema pe care si-o pune este: "Ce se va intampla daca ramai fara serviciu?". Asigura-l, chiar daca sunt doar vorbe in vant, ca aveti bani economisiti. E mai bine ca adultii sa fie cei care isi griji in privinta asta, si nu copiii.