Acasa | Insider | Copiii soldati - aliatii de nadejde ai Statelor Unite in Somalia. Cum sa trimiti pe front copii de 10 ani
Copii crescuti cu arma in mana / Foto: Captura Youtube
Responsabili guvernamentali au dezvaluit faptul ca administratia americana ii ajuta sa plateasca acesti soldati. Aranjamentul a fost confirmat si de oficiali americani, care au declarat ca soldele acestor copii soldati ar putea fi platite din bani publici. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, guvernul din Somalia incalca in mod frecvent interdictia de a trimite copii la razboi.
Potrivit Unicef, in prezent doar doua tari nu au ratificat Conventia internationala cu privire la drepturile copilului, care fixeaza 15 ani ca varsta minima pentru inrolarea voluntara si 18 ani varsta de participare directa la ostilitati. Este vorba despre Statele Unite si Somalia. O situatie pe care Barack Obama a denuntat-o in timpul campaniei electorale. "Este jenant sa ne gasim in compania Somaliei, un teritoriu fara legi", a declarat presedintele american.
Oficialii ONU sustin ca au oferit guvernului somalez planuri concrete pentru a scoate copiii din armata. Dar liderii somalezi, care se lupta de ani de zile pentru a destabiliza forta insurgentilor, avertizeaza ca sunt paralizati de luptele interne si ca nu pot raspunde. Anumiti oficiali americani au declarat ca sunt ingrijorati cu privire la folosirea copiilor pe post de soldati si au precizat ca i-au anuntat pe omologii lor somalezi sa fie mai atenti. Dar atunci cand au fost intrebati cum garanteaza guvernul american ca banii americani nu sunt folositi pentru a-i inarma pe copiii soldati, unul dintre oficiali a declarat: "nu am un raspuns bun la asa ceva".
Insa pe acest pamant nelegiuit, copiii stiu sa manuiasca gloante mai mari decat degetele lor. Copii ameninta si sunt gata sa traga in oricine pare suspect. Copii cu arme dau ordine din masini, desi aproape ca nu se vad. Oficialii guvernului somalez recunosc ca, in graba construirii unei armate permanente, nu au facut diferente. "Voi fi sincer. Am cautat pe oricine poate purta o arma", a declarat pentru jurnalistii americani un oficial guvernamental somalez, sub protectia anonimatului.
Copiii nu au multe optiuni in Somalia. Dupa ce guvernul s-a prabusit in 1991, o intreaga generatie si-a pierdut viata pe strazi. Majoritatea copiilor nu au stat niciodata intr-o clasa de scoala si nu s-au jucat niciodata in parc. Insa majoritatea sunt traumatizati pe viata de crimele la care au asistat.
"Imi place arma", spune Awil Salah Osman, uitandu-se la Kalasnikovul sau. A fost abandonat de parinti, care au plecat in Yemen, si a intrat in armata cam la 7 ani. Nu stie cati ani are exact. Comandantul lui spune ca are in jur de 12 ani. Este platit cu 1,50 de dolari pe zi, teoretic; in realitate, isi primeste banii numai uneori, la fel ca majoritatea soldatilor. Imparte patul cu alti doi copii soldati: Ali Deeq, de 10 ani, si Abdulaziz, de 13 ani. "Ar trebui sa fie la scoala", spune comandantul lui Awil, Abdisalam Abdillahi. "Dar nu exista nicio scoala".
Ali Sheikh Yassin, vicepresedinte al organizatiei Elman Peace and Human Rights, sustine ca aproximativ 20% din trupele guvernamentale sunt copii. "Acesti copii pot fi atat de usor manipulati. Nu trebuie nici macar sa fie platiti", sustine Ali.