Acasa | Articolul tau | Cosmarul unei nunti: Hora din fata blocului, turta rupta-n cap si papusa de pe capota
Traditii de nunta / Foto: Agerpres
Hora din fata blocului. Incinsa pe ritmurile suave si delicate ale lautarilor ce fredoneaza "Ia-ti mireasa ziua buna, de la tata de la muma". In principiu, dansul asta este nelipsit din cadrul nuntilor mioritice. Este modul prin care mireasa isi ia la revedere de la parintii ei. Cate dintre ele nu se mutasera inainte de acasa si cate chiar se muta imediat dupa nunta, este greu de spus. Este ceva mai usor totusi de spus cate blocheaza traficul din zona, cate sunt privite de la balcoane precum ursul dansator si cate isi iau injuraturi pentru ca au trezit copiii din somnul de pranz.
Ruperea turtei in fata blocului, inainte sau dupa hora. Procesul standard este urmatorul: se ia mireasa, se aseaza pe un scaun, i se rupe turta deasupra capului (pentru noroc si belsug) dupa care se imparte invitatilor. Totul bine si frumos, in afara de locul ales. De ce trebuie facut lucrul respectiv in fata blocului? Probabil ca sa nu faca firmituri in casa, altfel nu-mi explic.
Papusa de pe capota masinii. Da, anunta masina mirilor. Si mai anunta faptul ca in masina este o pustoaica de 6 anisori care nu a putut suporta gandul de a se duce la un eveniment important fara papusa ei preferata. A imbracat-o mama frumos si si-a imbracat la randul ei frumos papusa. Sa nu uitam ca si jucariile au sentimente.
Cocardele din plastic alb. Dupa obicei, sunt infipte de cate o domnisoara dornica sa ajute, in tinutele nuntasilor. Indiferent de cat de fina sau pretentioasa si este tesatura rochiei, te vei trezi cu un bold bine tintit, cam in dreptul sanului stang. Daca domnisoarei ii tremura mana de emotie, si inima ta o va lua la trap. Iar asta nu din cauza ca te-a impresionat slujba si vocea preotului.
Banii bagati in sanul miresei de catre nuntasi. Sarim peste faptul, evident de altfel, ca nu este deloc ingienic. Unde este singurul loc in care ati mai vazut oameni ingramadindu-se sa bage bani in sutienul unei femei? Daca aveti impresia ca este deplasata comparatia cu o stripper-ita, nu uitati de obiceiul conform caruia mirele se baga sub rochia proaspetei sotii (asta atunci cand nu-si ridica ea poalele in cap, sa vada toata lumea ce minunatie de ciorapi albi poarta) si ii trage cu dintii portjartierul de pe picior.
Plicul lasat "subtil" pe farfuria de sarmale. Majoritatea oamenilor spera ca din ce le lasa nuntasii sa-si acopere macar cheltuielile de restaurant. Dar exista modalitati mai finute de a colecta banii respectivi decat sa-i stea omului mancarea in gat cu ochii pe plic. Nimeni nu se duce la o nunta precum blatistul cu ochii in patru dupa controlor, sperand sa scape cu banii intacti.
Jucatul gainii intra in aceeasi categorie ca si strigatul darului de catre lautari. Scopul este de a scoate mai multi bani de la nuntasi/nasi. Nu stiu exact care este logica. Ori cineva presupune ca invitatii au la ei mai multi bani decat si-au propus sa dea, pe principiul ca intr-o negociere incepi intotdeauna de jos, ca sa ai de unde plusa. Ori presupune ca, intimidati fiind de metodele seculare deosebit de eficiente, invitatii vor scoate mai multi bani decat ce adusesera pentru miri (eventual vor dona banii de taxi, de tigari si ce marunt mai au prin buzunar).
Sunt doar cateva dintre obiceiurile pe care eu mi le-am adus aminte, de la nuntile pe care le-am vazut de cand eram mica si pana acum. Dar sunt cutume care inca n-au ajuns la urechile mele. Oare mi se pare mie ceva ciudat in toata traditia asta? Cate poti suporta la nunta ta?