Acasa | Casa si gradina | Cum faci un spatiu mic sa para mai mare?
Spatiu mic devine mare / Foto: casamea.ro
Transparente
Suprafetele transparente nu incarca vizual spatiul si, deci, nu il aglomereaza. Altfel spus, obiectele din sticla sunt recomandate in spatiile mici in detrimentul celor masive. O idee foarte buna: inlocuieste usile clasice cu unele transparente, din sticla. Asta, in cazul in care exista incaperi pe care vrei sa le separi de celelalte functiuni ale casei (de exemplu, bucataria).
Reflexii de oglinda
Este stiut faptul ca oglinzile amplifica spatiul. Foloseste-le cu incredere si vei vedea cum vor dubla la nivel vizual dimensiunea unei incaperi. Insa, pentru un efect total, trebuie sa le amplasezi pe suprafete mari. O solutie practica si des utilizata este placarea cu oglinzi a usilor dressingului din dormitor sau living.
Open space
Ideea de spatiu este data si de libertatea de miscare. Pe cat posibil, renunta la usi si la peretii inutili. Astfel, trecerea dintr-o zona intr-alta a locuintei se va face fluid, dand impresia de spatialitate. De asemenea, pentru ca o incapere sa fie aerisita, lasa centrul acesteia liber.
Bucatariile deschise, de tip american, sunt foarte indicate in cazul apartamentelor mici. Corespondenta care se creeaza intre bucatarie si living ofera amploare si profunzime ambelor zone.
Zone de luat masa
Chiar daca spatiul locuintei nu-ti permite sa amenajezi si un dining, poti foarte usor sa creezi o astfel de zona intr-una dintre incaperi. In acest scop, iti stau la dispozitie firmele care realizeaza mobila la comanda, dar si marile firme de mobilier care vin cu solutii practice, de tipul meselor pliante multifunctionale.
Pentru a dispune de suficient spatiu de depozitare, fara a incarca incaperea, iti sugeram sa apelezi la mobilier dezvoltat pe verticala si la corpuri suspendate.
Acestea salveaza spatiul la nivelul pardoselii si, daca sunt alese intr-o culoare similara cu cea a peretelui, nu aglomereaza.
Mobilier modular
Daca nu apelezi la o firma specializata, care sa-ti conceapa un mobilier personalizat, te poti orienta catre corpuri modulare. Acestea iti permit sa creezi compozitii adecvate spatiului de care dispui si chiar sa le modifici in timp, in functie de nevoi.
Minimalism
Fiind vorba despre incaperi de dimensiuni reduse, nu trebuie aglomerate cu mobilier masiv. Limiteaza-te la strictul necesar si alege corpuri cu design minimalist, dar care sa asigure suficient spatiu de depozitare.
O modalitate de „a salva” spatiu in cadrul unei incaperi o reprezinta dezvoltarea pe verticala a amenajarii. Iata o idee practica pentru camera unui adolescent, care comaseaza zona de odihna si pe cea de socializare.
[gallery link="file" orderby="title"]
Autor: Casamea.ro