Acasa | Familie | De ce ai nevoie de un consult inainte de a ramane insarcinata si la ce sa te astepti
Sarcina / Foto: Oana Boncu
Istoricul medical si consilierea
Primul lucru pe care medicul de familie il va face este sa iti adreseze o lista lunga de intrebari cu privire la sanatatea ta si la stilul de viata. Scopul acestui chestionar este sa determine modul in care ar putea fi influentata sarcina de anumite elemente din trecut si din prezent. Medicul va fi atent la toate lucrurile care ar putea influenta sarcina si sanatatea bebelusului. Iti va comunica toate preocuparile privitoare la situatia ta si te va sfatui cum sa le abordezi. Si iti va raspunde la toate intrebarile pe care le ai.
Istoricul ginecologic
Medicul te va intreba daca ai o menstruatie regulata, cat timp dureaza si cand a fost ultima. Va intreba ce metoda contraceptiva ai folosit in trecut si ce folosesti acum. Va vrea sa stie rezultatul ultimului test Papanicolau si daca ai avut vreo boala cu transmitere sexuala. Multe boli cu transmitere sexuala pot fi "tacute" - adica fara simptome - dar pot cauza diferite probleme ale sarcinii. Medicul va vrea sa stie daca ai mai fost vreodata insarcinata si te va intreba inclusiv despre nasteri premature sau avorturi spontane. In cazul in care mai ai copii, specialistul te va intreba cum i-ai nascut, natural sau prin cezariana, daca au aparut complicatii in timpul sarcinii sau daca bebelusul a avut probleme dupa nastere. Informatiile il vor ajuta sa anticipeze ingrijirea de care ai putea avea nevoie la urmatoarea sarcina, astfel incat sa faca tot ce este posibil pentru a asigura sanatatea ta si a copilului.
Istoricul medical
Medicul va dori sa stie daca suferi de vreo boala, cum ar fi astm, diabet, hipertensiune arteriala sau orice alta afectiune, astfel încât sa vă poata ajuta să gestionati tratamentul în mod corespunzător sau sa va trimita la un specialist. Femeile cu afectiuni cronice grave nu ar trebui sa opreasca tratamentul, dar tipul medicamentelor pe care le iau si doza acestora ar putea fi ajustata inainte si in timpul sarcinii. De asemenea, te va intreba ce medicamente, vitamine sau alte suplimente iei, ca sa fie sigur ca nu iei nimic care nu este sigur in timpul sarcinii.
Istoricul vaccinurilor
Extrem de importante sunt si vaccinurile pe care le-ai facut. Daca nu stii daca ai fost vaccinata de rubeola, vei fi testata si vaccinata daca este necesar, asta in cazul in care nu esti deja insarcinata. Acelasi lucru se va intampla si in cazul varicelei. Contractarea uneia dintre aceste boli în timpul sarcinii poate supune copilul la risc de malformaţii congenitale grave sau alte complicaţii. Daca au trecut mai mult de 10 ani de la ultimul vaccin anti-tetanos, vei avea nevoie de altul acum. La fel, daca nu ai fost imunizata impotriva hepatitei B si esti in grupa de risc, medicul va incepe seria de vaccinuri. In final, trebuie sa-i spui medicului daca planuiesti sa calatoresti afara din tara in viitorul apropiat sau in timpul sarcinii.
Medicul te va intreba daca ai avut probleme de sanatate mentala, ca depresia sau tulburari de alimentatie, si daca ai fost sub tratament psihiatric. Sarcina poate genera diferite stari emotionale, iar medicul iti poate fi de folos numai daca stie prin ce ai trecut.
Modul de viata
Daca bei, fumezi sau te droghezi, doctorul iti va cere sa te lasi odata ce ai ramas insarcinata sau, de preferat, inainte sa incerci sa ramai insarcinata. Anumite studii sugereaza ca prea multa cofeina poate afecta sanatatea copilului. Daca nu faci miscare, medicul iti va recomanda sa incepi sa faci exercitii inca dinainte de a ramane insarcinata. Iar daca esti supraponderala sau subponderala, te va ajuta sa faci un plan pentru a atinge o greutate sanatoasa inainte de a ramane insarcinata. Te poti duce la un cabinet de planning familial, daca tu sau partenerul tau stiti ca aveti sau ati avut in familie pe cineva care sufera de o boala genetica. De asemenea, vizita la clinica este recomandata celor care au avut pierderi de sarcina repetate sau daca varsta ta depaseste 35 de ani, in momentul nasterii.
Examenul medical dinaintea unei sarcini este momentul in care trebuie sa ii spui doctorului toate ingrijorarile pe care le ai. Nu trebuie sa te rusinezi, pentru ca medicul este cel care trebuie sa iti dea sfaturile si raspunsurile la toate intrebarile pe care le ai.