Banii, la comun sau separat / Foto: captura YouTube
Cuplurile care aleg sa-si tina banii separat sunt cele formate din oameni independenti, puternici, nonconformisti. Sau pur si simplu asa au avut banii cat au locuit separat si le-a fost lene sa schimbe sistemul in momentul mutarii impreuna. In principiu, fiecare isi gestioneaza singur banii iar cheltuielile comune se impart. Ori cei doi aleg ce cheltuieli le revin, ori impart totul jumi-juma.
Avantaje: este un sistem care te scapa de multe griji daca partenerul obisnuieste sa se intinda mai mult decat ii permite buzunarul. Nu se vor auzi niciodata intr-o asemenea casa replici de genul
“- Trebuia sa platesti intretinerea!
- As fi platit-o daca nu scapai tu in magazinul X de parca trebuia sa-ti faci provizii de componente pentru un Armageddon al calculatoarelor”.
Metoda in sine este lejera si avantajoasa pentru tineri si cei care nu au copii impreuna.
Dezavantaje: Unul dintre dezavantajele majore apare atunci cand unul dintre parteneri are impresia (probabil justificata) ca plateste mai mult decat celalalt. Atunci cand sunt cheltuielile curente impartite iar facturile sunt permanent mai mari decat cele de care trebuie sa se ocupe iubitul/sotul, subiectul devine spinos iar nereglat in timp util poate degenera. O asemenea situatie se poate echilibra usor prin adoptarea sistemului nemtesc de plata.
Relatia se va regla insa de la sine daca intr-un asemenea moment partenerul nu poate sa mai preia o parte din cheltuieli si vine cu o justificare solida precum “Chiar nu am de unde sa mai scot bani in momentul asta avand in vedere ca trebuie sa o ajut si pe mama cu intretinerea pe ultimele 3 luni. Si penalizarile. Saraca, dupa ce s-a intors din Tenerife nu a mai avut un leu sa-i dea administratorului”. Un alt dezavantaj apare atunci cand partenerii au o diferenta semnificativa a remuneratiei, iar jumatate din cheltuieli poate reprezenta pentru unul o suma rezonabila iar pentru celalalt o povara destul de mare.
Cuplurile care aleg gestionarea comuna a banilor sunt mai unite, au o incredere sporita in partener si sunt convinsi ca vor ramane tot restul vietii in formula actuala. Sau pur si simplu sotia sau sotul este “sub papuc” si cedeaza salariul pe principiul “mai mult de nevoie decat de voie”. Indiferent care este varianta corecta, in majoritatea cazurilor femeia gestioneaza veniturile. Banii se aduna dupa care se duc spre utilitati si alte cheltuieli fara a se tine seama cat a cotizat fiecare si cat a consumat fiecare.
Avantaje: avantajos pentru barbat in conditiile in care il scapa de multa bataie de cap (daca nu ii place sa faca diverse calcule si permutari legate de venituri si cheltuieli) si de multa bataie la cap (din partea iubitei/sotiei/iubitei sotii).
Dezavantaje: dezastruos daca cel care gestioneaza banii nu are minime calitati manageriale (a se citi: lasa 10% pentru intretinere si aloca 50% pentru “rochita aia trendy si frumoasa fara de care nu pot trai”). De asemenea, un alt dezavantaj ar fi presiunea resimtita de cel care gestioneaza singur banii intr-o perioada mai putin imbelsugata.
Banii vor isca intotdeauna multe discutii, atat intr-o relatie cat si in afara ei. Daca unii parteneri se vor certa mult timp inainte sa ajunga la un compromis in privinta gestionarii veniturilor, altele vor alege aproape instinctiv metoda cea ma potrivita pentru ei, deoarece li se muleaza pe stilulul de viata si personalitate. Daca nu sunteti convinsi asupra uneia dintre metode, incercati-le pe amandoua si abia apoi luati o decizie. Sau, dupa caz, abia apoi incepeti sa va certati.