Acasa | Carte si Film | Despre filme in care regii pot injura, dar muncitorii nu. "Cuvantul cu F", potrivit pentru copii atata timp cat e pus in context...
Lupta britanicelor pentru salarii egale / Foto: captura YouTube.com
"Cuvantul cu F", asa cum formuleaza cotidianul britanic The Telegraph, este folosit de 17 ori in pelicula "Made in Dagenham". Filmul urmareste povestea femeilor angajate ca masiniste de la fabrica Ford din tinutul Essex. Acestea au intrat in greva, in anul 1968, protestand impotriva faptului ca sunt platite mai putin decat colegii lor barbati, pentru aceeasi munca. Protestul lor a pavat drumul catre "Equal Pay Act" (in traducere "Actul platii egale").
"Actul platii egale" a fost promulgat de catre Marea Britanie in 1970 si interzicea discriminarea intre femei si barbati in ceea ce priveste salariul, vacantele, pensionarea, bonusurile si alte drepturi ale angajatului. Ministrul egalitatii de sanse, Lynne Featherstone, subliniaza importanta cunoasterii de catre tineri a istoriei, mai ales ca se potriveste in context "cuvantul cu F", considera aceasta.
Cererea ca filmul sa fie incadrat la categoria 12+ fata de 15+ a incins spiritele dupa ce aceeasi cerere a fost aprobata pentru pelicula "King's Speech", in care Colin Firth il interpreteaza pe regele George al VI-a si foloseste, de asemenea "cuvantul cu F".
Stephen Woolley, producator al filmului "Made in Dagenham" considera ca este clar vorba de un dublu-standard: "Decizia sugereaza evident ca regii si reginele au voie sa injure, dar muncitorii trebuie sa-si cunoasca locul".