Acasa | Intalniri online | VIDEO Statul ar putea finanta patru proceduri de inseminare artificiala si o procedura de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu...

VIDEO Statul ar putea finanta patru proceduri de inseminare artificiala si o procedura de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu infertil

 SHARE  

Adaugat in 28 februarie 2011

VIDEO Statul ar putea finanta patru proceduri de inseminare artificiala si o procedura de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu infertil

Elena Miclea, director executiv al Asociatiei SOS Infertilitatea / Foto: SmartWoman.ro

Un nou proiect de lege privind Reproducerea Umana Asistata Medical a intrat pe agenda de lucru a deputatilor. Daca va fi aprobat, femeile care nu pot avea copii vor putea beneficia de ajutor financiar pentru FIV sau vor putea apela la mame surogat. Despre impactul acestei initiative asupra cuplurilor ce sufera de infertilitate a discutat online Elena Miclea.

Printre principiile generale ce se regasesc in proiectul de lege inaintat de catre deputatul PDL Mihaela Ioana Sandru si dezvoltat la solicitarea asociatiei SOS Infertilitatea se numara:
• garantarea si ocrotirea demnitatii umane, a persoanei si a familiei, interzicandu-se folosirea abuziva a biotehnologiilor si a ingineriei genetice;
• urmarirea respectarii interesului superior al copilului;
• garantarea dreptului fiecarei persoane de a decide asupra propriului corp;
• garantarea principiului prezervarii speciei umane, a individualitatii si a diversitatii umane, precum si integritatea genomului uman;
• garantarea dreptului fiecarei persoane de a fi corect informata, promovand principiului consimtamântului liber si informat ca o conditie fundamentala pentru folosirea tehnicilor de RUAM.

Citeste textul integral al proiectului de lege aici.

De ce este necesara adoptarea acestei legi? Deoarece in Romania nu exista nicio legislatie cu privire la reproducerea umana asistata medical, desi se intampla acest lucru. In Romania se face RUAM si era normal ca aceasta sa se faca totusi in niste conditii impuse de o legislatie. De asemenea, pentru a evita probleme cum au fost cele din cazul Sabyc unde s-a facut o comercializare cu ovocite. Dorim sa nu mai existe astfel de cazuri iesite din comun.

In lege sunt prevazute conditiile pentru donare de ovocite, donare de sperma, conditii pentru mamele purtatoare, sunt prevazute drepturile pacientilor, sunt prevazute drepturile clinicilor. De asemenea este prevazuta si o finantare din partea statului a patru proceduri de inseminare artificiala si a unei proceduri de fertilizare in vitro. Nu in ultimul rand, in prezentul proiect de lege «se recunoaste infertilitatea ca fiind o boala cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei si a evolutiei demografice a Romaniei» si se propune sustinerea cuplurilor hipofertile in lupta pentru a avea copii.

Tentativa de fertilizare in vitro va fi facuta in conditii bine reglementate, iar crioprezervarea este asigurata doar daca intervine ceva neprevazut in starea de sanatate a mamei si nu poate face transferul imediat, pentru a nu se intampla ceva cu embrionii; altfel, eventuala crioprezervare se plateste de catre cuplu.

Prin reglementarea maternitatii de substitutie se stabileste ca mama beneficiara trebuie, in prealabil, sa fie declarata infertila / incapabila de a purta o sarcina de catre un medic specialist in infertilitate. Ceea ce trebuie retinut este ca va exista un registru al mamelor purtatoare, gerat de Agentia Nationala de Transplant, se incheie un contract, dar care nu poate avea valoare comerciala. De asemenea, gestul trebuie sa fie voluntar si gratuit. Mama purtatoare poate primi doar trei bonuri de masa / zi pe toata durata sarcinii si plata procedurilor medicale

Elena Miclea este membru fondator si director executiv al Asociatiei SOS Infertilitatea. Impreuna cu alte persoane afectate de infertilitate desfasoara,  in regim de voluntariat, campania “Infertilitatea este o boala. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux”. Asociatia deruleaza in acest scop o serie de actiuni de advocacy in plan mediatic si politic, mediatizate pe site-ul infertilitate.com, in vederea responsabilizarii clasei politice romanesti asupra gravei si ignoratei probleme a infertilitatii.

Citeste pe MedLive.ro: O solutie pentru infertilitate: reproducerea umana asistata medical. Vezi lista completa a clinicilor acreditate unde se realizeaza fertilizari in vitro

Citeste mai multe despre Asociatia SOS InfertilitateaSOS Infertilitatea: Romancele isi vand masina pentru o fertilizare in vitro. In Europa este gratis

Citeste mai multe despre problemele actuale ale maternitatii de subsitutieANCHETA Iti port copilul pentru 40.000 de euro. Mamele surogat, intre solutie la limita legii si afacere profitabilaAutor: A.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail

15019 citiri

96 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.