Acasa | Familie | Dilemele parintilor: Cum sa-l determin pe copilul mai mare sa aiba grija de fratiorul lui mai mic?
Fratior mai mare "peste noapte" / Foto: Agerpres
Parintii trebuie sa fie pregatiti, insa, ca micutul pe care il au sa nu fie extrem de entuziasmat de bebelusul care "a aterizat" la el acasa si in bratele mamei lui. Sosirea unui fratior reprezinta o schimbare majora in viata unui copil de doi ani, iar daca acesta din urma vrea sa-si ajute parintii, trebuie incurajat. Familia poate incepe prin a-i trasa copilului mici sarcini, cum ar fi sa-i aduca mamei un scutec curat atunci cand schimba bebelusul. Sunt lucruri care il vor face pe fratele mai mare sa se simta ca un membru important al familiei. Iar daca parintii ii spun ca le-au fost de mare ajutor si ca sunt mandri de ceea ce face, multumirea copilului va fi si mai mare. Asadar, laudele şi feedback-ul pozitiv sunt cele mai bune modalitati de a stabili o relatie buna intre frati. Modelul va fi preluat, incostient, si de copil, care il va invata la randul sau pe fratior sa-i ajute pe altii, spun specialistii, potrivit sursei citate.
O alta metoda este ca parintii sa ii spuna copilului mai mare ca il face sa se simta foarte bine pe cel mic. Un exemplu nesemnificativ pentru adult poate deschide o noua lume cand vine vorba despre copii: atunci cand bebelusul ii zambeste sau gangureste la el, o vorba simpla precum "Uite cat de fericit l-ai facut" il va face pe fratele mai mare sa simta ca este un pion important din viata celui mic.
In tot acest timp, o constanta care nu trebuie sa lipseasca din "arsenalul" parintilor este rabdarea. Familia trebuie sa aiba rabdare pentru ca micutul sa se obisnuiasca sa aiba un fratior. Copiii reactioneaza diferit, iar o "reteta" exacta cu privire la timpul necesar pentru acomodare nu exista. Nasterea nu trebuie sa aduca, insa, o perioada de singuratate pentru copilul mai mare. Parintii trebuie sa petreaca zilnic timp doar cu fratiorul mai mare, pentru ca acesta sa nu se simta neglijat. Si asa bebelusul i-a "furat" din atentia pe care o primea, din vorbele mamei si din locul asigurat pana acum in bratele ei. Cu toate ca poate fi greu sa gasesti timp pentru copilul mai mare, chiar si 15 minute petrecute seara, inainte de culcare, langa patutul lui, il va face sa se simta ocrotit. Un alt moment pe care parintii il pot valorifica pentru a-si petrece timp cu fratele mai mare il reprezinta momentul in care bebelusul adoarme.
Nu trebuie neglijate nici pildele pe care copiii le pot desprinde din carti. Mama le poate citi celor doi micuti povesti in care protagonisti sunt alti fratiori sau familii cu mai multi copii, evocand situatii in care copilul se poate regasi. Niciun moment, insa, parintii nu trebuie sa uite ca fratele mai mare este, la randul lui, un copil. Asa ca trebuie sa ii inteleaga sentimentele si sa nu uite ca simplul fapt ca "barza" a adus acasa un bebelus nu il transforma imediat pe primul copil in "fratele cel mare". Copilul poate nu vrea inca sa fie "fratele cel mare" si tanjeste dupa perioada de bebelus. Copilul nu trebuie pedepsit daca nu se comporta "cum trebuie" cu fratele sau cu sora sa. Dimpotriva, parintii trebuie sa vorbeasca cu copilul, sa-l inteleaga si sa-si gaseasca timp pentru a-i satisface nevoile emotionale, lucruri care il vor ajuta sa se adapteze la noua viata si la nevoile fratiorului mai mic. Nasterea unui copil este un eveniment care da peste cap adultii, asa ca nu ne putem astepta ca fratiorii sa inteleaga si sa stie ce trebuie sa faca de la inceput.