Acasa | Familie | Din 2011, fertilizarea in vitro va fi decontata de statul roman, in anumite conditii

Din 2011, fertilizarea in vitro va fi decontata de statul roman, in anumite conditii

 SHARE  

Adaugat in 4 ianuarie 2011

Din 2011, fertilizarea in vitro va fi decontata de statul roman, in anumite conditii

Intre a avea si a nu avea copii / Foto: Reuters

In premiera in Romania, va fi implementat Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer in cadrul caruia se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat remis MedLive.ro. Astfel, cuplurile casatorite sau aflate intr-o relatie stabila de cel putin un an, isi vor putea deconta cheltuielile cu proceduri FIV, ce pot ajunge si la 4-5000 de euro.

Prin Hotarare de Guvern, in perioada 2011-2012, Ministerul Sanatatii va implementa programe nationale de sanatate, multianuale, ce vizeaza reducerea incidentei cancerului in Romania, fertilizarea in vitro si alte programe de protectie a sanatatii publice.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Astfel, in urmatorii doi ani, in scopul reducerii incidentei cancerului in Romania, va fi derulat Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, mamar si colorectal, Subprogramul privind protejarea sanatatii publice prin prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc alimentari si de nutritie si Subprogramul de supraveghere a starii de sanatate a populatiei, prin care Ministerul Sanatatii isi propune derularea unor campanii pentru prevenirea imbolnavirilor.

“In premiera, am propus ca programele nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii sa se desfasoare multianual, pe o durata de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

“In urmatorii doi ani, programele nationale de sanatate se vor baza pe obiectivele si prioritatile politicilor de sanatate publica, care reflecta atat obligatiile asumate in domeniul sanatatii, cat si prioritatile nationale identificate in domeniul promovarii sanatatii, prevenirii imbolnavirilor si asigurarii accesului pacientilor cu boli cronice la tratament specific adecvat”, a mai spus ministrul.

Cine poate beneficia de fonduri pentru fertilizare in vitro

Normele europene stipuleaza mai multe criterii de electie a cuplurilor ce pot beneficia de fonduri, in baza carora specialistii romani vor elabora criterii specifice pacientilor romani. Astfel, au prioritate la fertilizare in vitro cuplurile care sunt la primul tratament de acest fel, care sufera de infertilitate de cel putin trei ani, dar care nu au alte probleme medicale. Cei casatoriti, dar si cei aflati intr-o relatie stabila de cel putin un an, pot beneficia de decontarea acestor servicii. Dintre criteriile de excludere, este mentionata obezitatea, dar si cuplurile in care unul dintre parteneri a recurs la fertilizare voluntara.

Suplimentar fata de criteriile europene, in Romania va fi decontata o singura procedura de fertilizare in vitro per cuplu, iar viitorii parinti trebuie sa aiba varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Procedura poate atinge costuri de pana la 4-5000 de euro. In Franta, un cuplu infertil beneficiaza de sase tentative de inseminare artificala si de patru tentative de fertilizare in vitro 100% gratuite (de la consultatia initiala pana la testul de sarcina sau investigatiile aprofundate pentru a afla cauza unui eventual esec).

Citeste articolul integral pe MedLive.roAutor:
 


 SHARE :  Trimite pe mail
sarcinafertilizare in vitroministerul sanatatiiinfertilitatestatfonduridecontarereproducere CITESTE MAI MULTE DESPRE

5453 citiri

13 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.