Acasa | Frumusete si ingrijire | Drumul extensiilor de par: De la "aurul rusesc" cumparat pe nimica toata pana la saloanele de lux
Parul blond- aurul rusesc / Foto: Reuters
Daca atunci cand vine vorba de parul inchis la culoare, oferta e mai mult decat suficienta, principalele surse fiind India si China; parul blond natural este insa mai rar si mai valoros. Spre deosebire de cel inchis la culoare, parul blond e mai usor de vopsit astfel incat sa se potriveasca cu necesitatile clientelei. "In jur de 90% din populatia lumii are parul inchis la culoare. De fapt, e destul de dificil sa obtii par natural blod. Raritatea parului dicteaza pretul", explica Des Tobin, profesor de biologie celulara la Bradford University, pentru BBC News.
SUA reprezinta principala piata de desfacere. Pana nu demult, extensiile de par erau folosite ma ales de femeile afro-americane. Vedete precum Jessica Simpson si Paris Hilton au popularizat insa extensiile de par astfel incat segmentul doritoarelor a crescut considerabil. Conform companiei italiene Great Lenghts, piata extensiilor ajunge la o valoare estimata de 250 milioane de dolari anual - in jur de 3% din intreaga piata de produse pentru par.
Extensiile de par, la mare cautare / Foto: Reuters
Un studiu realizat in 2009 de American Salon Magazin arata ca pretul mediu pentru un set de extensii este de 439 de dolari, desi in saloanele de lux operatiunea poate ajunge la cateva mii de dolari. Cea mai mare parte a parului blond provine din zonele sarace ale Rusiei, din Ucraina dar si din ceilalti fosti sateliti ai URSS. Ori, in zonele sarace femeile isi vand parul pentru sume destul de mici deoarece nu exista alternative.
In Mosalsk, unul dintre oraselele sarace ale Rusiei, pentru o coada de par, cu o lungime minima acceptata de 40 de cm, purtatoarea poate primi in jur de 50 de dolari de la intermediari. Pe de alta parte, companiile producatoare de extensii ajung sa plateasca intermediarii cu sume pana la 1.500 de dolari pentru 100g de par blond natural. Cel mai cautat par e blond, cu nuante de miere, care isi schimba culoarea in functie de lumina si e moale la atingere.
Orasele industriale din muntii Ural sunt si ele binecunoscute ca sursa de par blond, starnind conflicte aprinse intre comercianti. In 2006, in urma unei dispute asupra teritorialitatii, unul dintre comercianti a fost impuscat sugerand implicarea retelelor de crima organizata, titra la acea vreme publicatia Kommersant.
Cea mai mare provocare pentru industrie e gasirea unor surse potrivite pentru cerintele pietei. Compania italiana Great Lenghts foloseste par din India donat de credincioase templelor hindu. Situatie era semnalata in urma cu cativa ani de publicatia The Independent. Pentru a putea lua parte la un ritual religios, pelerinii hindusi isi rad capul in semn de devotiune si suprimare a ego-ului. Parul adunat cu grija de calugari este, mai apoi, vandut iar venitul folosit pentru acte caritabile. Desi nu e la fel de cautat ca parul european, parul indian este totusi mai maleabil decat cel chinezesc, prin urmare mai usor de prelucrat.