Acasa | | FOTOGALERIE Fascinatia pentru bijuterii: "Diamonds are a girl's best friend"
Lumea bijuteriilor de lux / Foto: Mikimoto, Cartier, Van Cleef & Arpels
De unde pleaca fascinatia noastra pentru aceste materiale lipsite de viata? Poate de la preturile exorbitante, poate de la unicitatea lor sau de la intelesurile pe care societatea le asociaza cu acestea. Nu putem uita insa nici de elementul uman si anume de maiestria cu care ele sunt taiate, modelate si aranjate astfel incat sa creeze bijuteria perfecta.
E binecunoscut faptul ca pretul unei astfel de bijuterii il poate depasi cu usurinta pe cel al unei locuinte. De aceea, pentru multi dintre noi, o privire aruncata peste ele se aseamana cu vizionarea unor opere de arta.
Brand-urile ce semneaza bijuteriile urmatoare, numite astfel atat la propriu si la figurat, au facut istorie in domeniu. Sunt case cu renume, ale caror opere de arta au impodobit decolteuri, urechi sau incheieturi "celebre".
De Cartier a auzit toata lumea. In mintea noastra, numele semnifica eleganta si sofisticare. Compania a luat fiinta in 1847, cand Louis-Francois Cartier a preluat un atelier de bijuterii de pe Rue Montorgueil, nr. 29, din Paris. In nici 10 ani atelierul a ajuns sa onoreze comenzi facute de familia regala franceza iar jumatate de secol mai tarziu Casa Cartier primea titlul de furnizor oficial al regelui Edward al VII-lea al Marii Britanii, al regelui Carlos I al Portugaliei, al tarului Nicolai al II-lea si lista ar putea continua. Restul e deja istorie.
Van Clef & Arpels a inceput in 1913 ca o afacere de familie cand Esther Arpels, fiica unui dealer de pietre pretioase, s-a casatorit cu Alfred Van Cleef, un comerciant parizian. Au urmat un butic in Paris si, cu fiecare noua generatie, noi magazine deschise in Europe si apoi peste Ocean. Recunoscuta mai ales pentru expertiza in domeniul pietrelor pretioase, compania se remarca prin inventivitatea prezenta in fiecare produs. Bijuteriile Van Cleef & Arpels uimesc, inainte de orice, prin minutiozitate si culoare.
Imperiul Mikimoto are o vechime de aproape 120 de ani si poate revendica titlul de "Rege al Perlelor". Fondatorul companiei, Kokichi Mikimoto a fost primul care sa dezvolte o tehnica de cultivare a perlelor. Pe parcursul secolului al XX-lea, compania japoneza si-a extins influenta in intrega lume, iar tehnicile utilizate de aceasta au fost preluate si de alte companii din domeniu. Numele Mikimoto va ramane insa in istorie drept un etalon de clasa si seriozitate.