Acasa | | Garduri tepoase: Cum se cultiva MURUL
Murul / Foto: Captura YouTube
Soarta murului nu este insa pecetluita, arbustul este din ce in ce mai cautat de gradinarii amatori si de firmele care amenajeaza gradini si parcuri. Murul creste sub forma de tufa masiva, se poate intinde sau catara pe spaliere, este atat de versatil incat un horticultor priceput poate face cam ce vrea cu el. Unde mai pui ca exista si soiuri lipsite de tepi, inofensive deci pentru cei mici sau pentru animalele de casa.
Cum arata murul – Rubus fructicosus
Tufa de mur este puternic inradacinata (nu prea ii pasa de seceta de suprafata), iar de la baza solului pornesc tulpini lungi, neramificate, taratoare. In functie de soi, ele pot ajunge pana la o lungime impresionanta de chiar 10 metri. Tulpinile murului inradacineaza foarte usor, de aceea murul se inmulteste foarte usor prin marcotaj sau butasire.
Fructele apar incepand din luna iulie, ajung la maturitate prin august sau chiar pana in toamna, in septembrie octombrie. Nu se coc toate in acelasi timp. Au culoarea neagra inchis, uneori rosu inchis.
Ce trebuie retinut:
* Murul este o planta perena, dar o tulpina nu traieste decat doi ani
* In fiecare primavara, de la suprafata radacinii apar noi lastari, care se vor dezvolta si vor inlocui tulpinile batrane
* Soiurile de mur fara spini sunt mai sensibile la ger
* Daca in zona exista albine, productia de mure creste
* O tufa de mur bine intretinuta poate trai timp de 20 de ani
Unde creste murul si cum se cultiva
Creste cam peste tot, acolo unde temperatura se incadreaza in limite normale, pe timpul iernii. Asta inseamna ca suporta geruri de pana la minus zece grade Celsius, dar rezista totusi si la cateva zile in care temperatura poate sa scada pana la chiar minus douazeci. Acest lucru este valabil, desigur, doar pentru exemplarele salbatice. Soiurile ameliorate sunt mult mai pretentioase din acest punct de vedere si ele trebuie protejate pe perioada iernii.
Pentru a fi cultivat in gradina, trebuie ales un loc foarte bine insorit, cu un sol potrivit de greu (argilo-nisipos), cu un bun drenaj. Murul se usuca rapid daca radacinile nu pot respira, de aceea excesul de apa este mai daunator decat seceta.
Dupa plantare, trebuie tinut cont de faptul ca aceasta planta are nevoie de foarte mult spatiu, ea va sufoca rapid tot ce se afla in jur daca nu este ingrijita si ridicata pe un spalier. Sunt potrivite mai multe sisteme de conducere, pe un tutore, pe doi tutori, pe spalier simplu sau dublu. Cele mai interesante raman insa variantele in care murul acopera un sprijin natural, cum ar fi trunchiul uscat al unui copac, un perete de stanca sau un gard inalt de beton.