Acasa | Smart Story | Ghid la feminin: Cum sa eviti sa fii ucis intr-o zona de razboi
Rosie Garthwaite / Foto: captura YouTube.com
Pe langa slujba sa, Rosie Garthwaite, a petrecut ultimele 18 luni punand cap la cap informatii pentru prima ei carte: Cum sa eviti sa fii ucis intr-o zona de razboi (in orig. How To Avoid Being Killed in a War Zone). Ea a povestit ca a fost determinata sa scrie "deoarece atat de multi prieteni de-ai mei petrec foarte mult timp in locuri periculoase".
O carte in acelasi stil a fost lansata anul trecut de catre fostul delegat de mentinere a pacii, James Shepherd-Baronut, si exista diverse manuale de supravietuire scrise de fosti militari SAS (Special Air Service), desi acestea tind sa aiba informatii mai mult despre cum se face focul folosind bete decat cum sa se comporte la punctele de control aflate sub influenta soldatilor-copii innebuniti de droguri, in Africa sub-sahariana.
Pentru oricine se gandeste sa lucreze intr-una din multe parti ale lumii afectate de conflicte, Cum sa eviti sa fii ucis intr-o zona de razboi este un manual cu adevarat util, si primul manual de supravietuire scris de o femeie. Aceasta abordeaza anumite preocupari practice la care putini consultanti de sex masculin in probleme de securitate s-ar gandi, dar cu care multe femei corespondent s-au confruntat.
Lui Rosie Garthwaite i-ar fi prins bine un astfel de manual atunci cand si-a inceput cariera in jurnalism, cand pur si simplu a aparut in Irak la mijlocul anului 2003, cu un aparat de fotografiat si un carnetel. A avut norocul sa scape de acolo mai mult sau mai putin marcata. Insa pericolul pe care il presupune acoperirea unui subiect de razboi a fost inca o data evidentiat la moartea in Libia, luna trecuta, a prietenului lui Garthwaite - fotograful Tim Hetherington. "A fost cel mai bun in domeniul sau" spune ea. "A fost uimitor de curajos. Ne-a dus in locuri in care nu ajunsesem niciodata. El a fost eroul meu jurnalist".
Garthwaite spera ca manualul ei ii va fi "la fel de util unui om de afaceri in Columbia, cat si unui jurnalist in Kabul". Dar cartea este, de asemenea, o antologie fascinanta de intamplari traite de 150 de reporteri de razboi cu experienta si lucratori umanitari. Aceste istorisiri tulburatoare despre raiduri, dezastre, rapiri sau misiuni de salvare, sunt felul de povesti care nu ajung la stiri, dar pe care oamenii care lucrează in zonele de conflict si-le impartasesc in momentele linistite.
Rosie Garthwaite a urmat un stagiu de un an in armata intre liceu si universitate. Ca sublocotenent, Garthwaite a servit in Regimentul 3 Artilerie Royal Horse. La numai doua luni dupa ce a absolvit Universitatea Oxford, tanara a plecat in Irak. Avea 22 de ani. S-a dus ca si freelancer, fara suportul vreunei organizatii, si fara sa fi urmat cursurile privind "mediul ostil", pe care cele mai multe organizatii de stiri insista ca personalul lor sa le ia inainte de trimiterea in zonele de conflict.
Garthwaite a mers initial in Irak sa se alature unui ziar mic, aflat la inceput, numit Buletinul de Bagdad. La scurt timp insa, a inceput sa furnizeze fotografii si relatari pentru Reuters si alte agentii importante. In primavara lui 2004 fost angajata de catre BBC, iar din 2006 este corespondent si producator Al Jazeera.