Acasa | Articolul tau | Gospodina de ieri, corporatista de astazi: "Am dat bucataria pe birou, iar sortul l-am inlocuit cu un costum"
Corporatiile de azi- cluburi exclusiviste de baieti / Foto: Reuters
Am descoperit de curand acest site astfel incat ma voi abtine de la aprecieri sau denigrari deoarece ar fi pe langa subiect. Mi-au atras atentia cateva comentarii postate la diferite articole in care se vorbea despre femeia din campul muncii, fie ca apus al feminitatii, fie in calitate de singure reprezentante demne/ destepte ale sexului frumos. Poliloghia ce urmeaza e rezultatul acestor comentarii.
Sunt corporatista de cativa ani buni; sunt una dintre cele care pleaca de acasa dis de dimineata imbracata “office”, cu parul strans bine si machiaj minimal si cu nelipsita servieta incarcata, si se intoarce Dumnezeu stie cand. Munca e pe primul loc. Cand vine vorba de un contract, nu mai am casa, nu mai am sot si nici copil. Nu mi-e rusine cu cariera pe care o am, doar mi-am ales-o cu manuta mea, insa stiu ce sacrificii presupune.
Ea nu ma face nici mai buna nici mai rea decat alte femei, nici mai desteapta, nici mai proasta. Insa chiar credeti ca e asa de mare diferenta intre mine si o femeie care alege sa isi dedice timpul copilului si sotului? Eu as zice ca nu. Si va voi spune de ce. Amandoua facem ce ne place, amandoua avem momente in care am vrea sa ne calculam pierderile si sa iesim cat mai avem timp. Amandoua suntem tratate de societatea predominant masculina (ca mentalitate) la fel; ca si cum rolul nostru ar fi acela de a servi pe altii.
Revenind in lumea magica a corporatiilor si la presupusa masculinizare autoimpusa e bine de mentionat ca, in teorie, corporatistii ar trebui sa fie intr-adevar fiinte asexuate, un fel de soldatei universali imbracati in copii ieftine dupa costume Armani sau Chanel ce se misca teleghidati pe holuri pana ajung in cubuletul lor de pe tabla. Descrierea de mai sus este, fara indoiala, exagerata insa doar datorita necesitatii de sublinia presupusa universalitate a corporatistului (fara gen, rasa, orientare sexuala, religioasa sau politica) Poate la mama lui acasa, acolo unde corporatismul a fost inventat, chiar asa e. In Romania insa schizofrenia societatii e transpusa in viata de birou. Asa se explica faptul ca, atata vreme cat e o femeie prin preajma, niciunul dintre angajatii barbati nu e rugat, discret, de catre superiori sa se ocupe de turnatul cafelelor in cadrul vreunei intalniri de afaceri. Nu ca ni s-ar sterge diplomele din cauza asta...
Vorbiti de inutilitatea feminismului in Romania zilelor noastre? Pana si o corporatista va nega o astfel de afirmatie. Cata vreme femeile din campul muncii sunt intampinate zilnic de catre colegi sau chiar sefi cu remarci necuviincioase si priviri indecente iar cele mai bune contracte si cele mai valoroase contacte se fac in spatele usilor inchise cu paharul de whiskey in mana si trabucul in coltul gurii, feministele sunt inca necesare.
Ma veti ataca poate pentru decizia de a promova ideea unui mediu de munca fara coordonate sexuale. O sustin nu pentru ca imi doresc sa vad cat mai multe femei ce se defeminineaza in cautarea succesului ci pentru a vedea cat mai multi angajati cu oportunitati egale.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.