Acasa | Articolul tau | In anii '60-'70, in Romania orgiile si swing parties erau foarte la moda. De ce romancele din generatia tanara sunt atat de cuminti?...
De ce sunt romancele mai cuminti decat alte fete?
-Cititi aici articolul care a generat acest comentariu-reactie
In primul rand, se cuvine sa detaliem cateva lucruri. [...] Fetele de peste 25-40 de ani fac parte dintr-o generatie speciala, separata de cea a femeilor din celelalte generatii. Eu spun asta din observatii personale. Stiu, de exemplu, ca pe vremea parintilor mei – care au acum 60 de ani - deci in anii 60-70, in Romania orgiile si swing parties erau foarte la moda – in tandem cu liberalizarea sexuala aferenta celebrei generatii de “baby boomers”. Parintii mei au facut parte dintr-o generatie dezinhibata. Mergeau la plaje de nudisti si la 40-45 de ani, nu s-au implicat in viata mea sexuala si in relatiile mele, vorbeam despre sexualitate deschis cu ei.
Persoanele din generatia care a urmat parintilor mei nu mai sunt atat de deschise. Problema tine in mod clar de sociologie, din care eu stiu foarte putin, si doar ce-am prins in cateva carti. Fetele sau femeile de care vorbesti si tu fac parte din ceea ce se cheama X generation (sau, in vest, generatia MTV, pentru ca acolo MTV-ul era pentru tineri ce este FBK pentru tinerii de azi). Este vorba de persoane mult mai pragmatice si cu mai putin optimism decat cei din generatia baby-boomers.
Ca atare, fetele sunt destul de nesigure pe sexualitatea lor. Acesta este motivul pentru care, din punctul meu de vedere, multor femei care nu au trait macar cateva luni la rand in afara tarii, sa inteleaga cum merg relatiile acolo, le lipseste chiar feminitatea. Sunt de tabla, sunt de lemn parca, nu stiu sa mearga relaxat, nu stiu sa flirteze ca lumea, le este frica de momentul sexului.
In teorie, generatia X a fost separata de cortina de fier. Acolo exista MTV, apareau primele reviste pentru adolescente si tinere, apareau primele reviste porno (Hustler), si in general, media impingea catre sexualitate, ceea ce inseamna ca fetele de acolo erau mai obisnuite decat cele de aici. Asta explica de ce atitudinea fata de sex este atat de diferita in Occident fata de Romania. Dar de ce oare, ma intreb eu, se vede diferenta fata de alte tari din Europa de Est?
Din nefericire, studiile sociologice detaliate privind diferentele generationale din Occident, si in special din SUA, sunt inexistente in Romania sau asupra altor tari din Europa Centrala si de Est. Putem doar sa identificam cativa factori, fara a sti cu singuranta (eventual, intuitiv) gradul in care acestia afecteaza comportamentul de azi al femeilor cu varste intre 25-40 de ani.
1. Statutul femeii in societatea romaneasca, in perioada comunista. Este clar ca femeia n-a fost niciodata prea emancipata la noi, cu exceptia perioadei 1967-1974 (moartea lui Dej si relaxarea din prima perioada a lui Ceausescu.). Rolul ei ca sclava din punct de vedere profesional si sefa in ceea ce priveste familia si casa s-a pastrat de-a lungul comunismului. Adu-ti aminte ca femeile ajungeau acasa de la munca si incepeau sa spele si sa gateasca, ele munceau mai mult decat barbatul. Asta duce, in zilele noastre, la aceeasi atitudine de stapana in casa pe care fetele de atunci o vedeau la mamele lor. Doar ca azi, stresul de la serviciu este un lucru pe care ele nu-l pot controla, pentru ca nu stiu cum (n-au invatat de la mamele lor), ceea ce le face mai susceptibile la migrene, la indispozitie si in general stresabile.
2. Ruralitatea romaneasca face ca multe din fete sa aiba legaturi puternice cu mediul rural. Romania este printre cele mai ruralizate tari din intreaga Europa de Est, chiar si in conditiile unor municipii si orase care au fost promovate doar cu numele. Or, asta inseamna ca legatura cu familia, cu neamul, este destul de puternica (ele sunt la prima sau a doua generatie de oraseni), iar la sat o fata care nu isi controleaza relatiile sexuale este fie proasta, fie parasuta.
3. Revistele de femei de astazi sunt aiurea. Stiu, pentru ca prietena mea cumpara alde Elle si Cosmopolitan, iar eu le citesc pe buda din cand in cand. Ca fata, nu ai cum sa nu fii confuzata (:)). Pe de o parte, ai articolele despre cum sa ai grija de barbatul tau, sa nu ti-l fure cineva, sa fie vesel acasa, sa ii reduci stresul acumulat la serviciu etc., iar pe de alta parte, despre cum sa fii tu prima, sa te rasfeti si, in general, sa te pui pe tine pe piedestal. Pe mine, unul, m-ar ameti toata treaba asta, ce fac, ii pregatesc cina romantica si apoi zic ca m-a durut capul si ca merit si eu un masaj din cand in cand?
4. Fortele economice de pe piata muncii abia acum incep sa functioneze. Stim ca femeile sunt angajate, in unele cazuri in proportie mai mare decat barbatii, dar aceasta statistica ascunde altceva. Femeile din poztii de conducere (sau mare responsabilitate) sunt mult mai putine comparativ cu barbatii. Fata de standardul occidental. Asta inseamna ca nevoia de a controla (pe care orice sef o satisface cu varf si indesat la serviciu) se transfera in zona caminului, odata cu toate fortelei ei de intelegere.
Din cauza asta se prinde cand minti, cand esti incurcat etc. – pentru ca atentia ei este tot timpul asupra ta. Daca ar avea probleme la serviciu, sa vezi cum ar veni acasa sictirita si dornica de relaxare si dragoste. Eu sunt foarte bucuros: orice problema stresanta la birou o face pe prietena mea sa vrea sa dovedeasca cat de buna prietena este, asa ca facem dragoste nebuna si primesc, sexual vorbind, cam orice ii cer.
Lunga discutia, imi cer scuze. Cu toate acestea, foarte necesara. Astept si parerile altora privind subiectul monologului meu: de ce sunt romancele mai cuminti decat alte fete?
Nota redactiei: Nota redactiei: Acest comentariu a fost postat la articolul "Preludiul nu este un moment de tandrete ci o proba de genul «Vrei printesa? Adu salata din gradina ursului»!"
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.