Acasa | Insider | Minority Report devine realitate? SUA implementeaza softul care identifica infractiunile inainte de a fi comise
Politia americana incearca sa previna prin orice mijloace / Foto: Reuters
Precedentele versiuni ale softului, deja folosite in Baltimore si Philadelphia, erau limitate la predictii ale omuciderilor comise de cei eliberati pe cautiune sau conditionat, relateaza ABCNews. Cu versiunea actuala, cea care va fi implementata in Washington D.C., Berk mege chiar mai departe putand sa identifice persoanele care "cel mai probabil" vor comite si alte infractiuni decat omoruri.
Daca softul se dovedeste un succes, ar putea influenta recomandarile in cazul sentintelor si supravegherii celor eliberati pe cautiune. Crimele, in ciuda mediatizarii, sunt infractiuni relativ rare. In SUA se produce o omucidere la 100.000 de persoane. Chiar si in cadrul grupurilor cu risc ridicat, rata omorurilor este de una la 100.
A incerca sa prezici un eveniment de genul acesta este "ca si cum ai cauta acul in carul cu fan", considera Berk. In prezent, insa, tehnologia poate "scana fanul" mai rapid si mai exact ca oricand. Pornind de la o baza de data cu mai mult de 60.000 de diferite infractiuni, inclusiv crima, si folosind algoritmul dezvoltat de cercetatori, au ajuns la un set de suspecti. Acestia considera ca in loc sa descopere o crima in 100, specialistii au identificat 8 posibili criminali din 100.
Softul examineaza peste 20 de variabile, de la cazier la locul geografic. Tipul infractiunii si, cel mai important, varsta la care ilegalitatea a fost comisa sunt doua dintre cele mai predictive variabile. "Lumea presupune ca daca cineva a ucis, atunci va ucide si in viitor. Dar ceea ce conteaza cu adevarat este ce a facut persoana in tinerete. Daca a comis jaf armat la varsta de 14 ani este predictibil. Daca a comis aceeasi infractiune la 30 de ani, nu inseamna mai nimic" a explicat Berk.