Costurile indirecte ale educatiei sunt resimtite de parinti/ Foto: Agerpres
Raportul "Invatamantul gratuit costa! Cercetare cu privire la «costurile ascunse» din educatie" a urmarit sa identifice cat trebuie sa scoata un parinte din buzunar pentru a-si trimite copilul la scoala. Cercetarea realizata in perioada martie-iunie 2010 a descoperit ca suma anuala necesara pentru sustinerea unui copil la scoala in mediul urban se ridica la 1.572 lei, in timp ce in mediul rural ajunge la 1.372 lei. In cazul familiilor cu mai mult de un copil efortul financiar facut de parinti pentru scolarizarea acestora ajunge in medie la 1.954 lei anual.
Analiza datelor obtinute evidentiaza faptul ca exista si alte disparitati intre costurile inregistrate in mediul urban si cel rural. Spre exemplu, costul meditatiilor este de aproape trei ori mai mare in cazul copiilor din mediul urban care apeleaza la acest serviciu. Parintii din mediul urban cheltuiesc o suma mai mare pentru rechizite, uniforma, echipament sportiv, paza scolii si evenimente/serbari scolare. Cand vine vorba de transport situatia se schimba; costul transportului pentru copii din mediul rural il depaseste cu mai mult de o data si jumatate pe al celor din mediul urban.
Costurile indirecte ale educatiei gratuite suportate de parinti pot duce la cresterea ratei de abandon scolar atunci cand familia nu dispune de venitul necesar pentru a le acoperi.
“Garantarea accesului gratuit si nediscriminatoriu la educatie al tuturor copiilor este un imperativ pentru care trebuie sa ne mobilizam cu totii – societatea civila, autoritatile decizionale, parintii, cadrele didactice - pentru ca de scoala depinde sansa la viitor a acestor copii. Faptul ca scoala costa bani, de la rechizite, manuale, tinuta obligatorie pana la transport si taxe de inscriere la concursuri scolare, ii descurajeaza pe parintii din mediile defavorizate care aleg, astfel, sa nu isi mai trimita copiii la scoala. Mai ales acum, cand criza economica globala a agravat supravietuirea sociala a multor familii, abandonul scolar va lua proportii alarmante, daca nu suntem in stare sa sustinem, la nivel de politici publice, educatia copiilor nostri”, avertizeaza Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Suma per elev alocata de statul roman e una dintre cele mai scazute din toata Uniunea Europeana iar o analiza comparativa a costurilor identificate de cercetarea "Invatamantul gratuit costa!" si a costului per elev alocat de autoritati arata ca, exceptand plata personalului din invatamant, pentru acoperirea cheltuielilor ce tin de educatia unui copil, parintii sunt nevoiti sa aloce inca o data si jumatate suma alocata de statul roman acelui copil, informeaza Salvati Copiii Romania.
Raportul "Invatamantul gratuit costa! Cercetare cu privire la «costurile ascunse» din educatie" a fost realizat de Organizatia Salvati Copii Romania iar cercetarea a fost facuta cu sprijinul INTUITEXT, SuntParinte.ro, Didactic.ro, Asociatia "Ovidiu Rom", Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala "Step by Step" si CRAEMB.