Acasa | Articolul tau | Ne crestem copiii cu snackuri si alte asemenea prostii. Viitorul da semne grave de obezitate
Copiii poftesc. Este rolul adultilor sa ii supravegheze / Foto: captura YouTube.com
Am revenit, de curand, de la mare unde mi-a fost dat sa vad, printre altele, un numar alarmant de copii cu greutatea mai mare decat cea obisnuita pentru varsta lor. Nu vorbesc despre acel strat adipos specific oricarui copil ci despre colacei de grasime ce ii acopera din cap pana in picioare si a caror sursa ar trebui gasita in combinatia dintre alimentatia neadecvata si lipsa de activitate sportiva. Pe multi dintre acestia, parintii sau bunicii ii asteptau la iesirea din apa cu “ceva de rontait”, in general fie dulciuri, fie snackuri de tot felul.
Acestia sunt aceeasi copii care fac regula in supermarket astfel incat parintii ajung sa le cumpere tot ce isi doresc. De fapt, nu cred ca pot sa dau vina pe copii; la urma urmei cei mici sunt pofticiosi si fiecare ambalaj colorat le atrage privirea. Adevaratii vinovati sunt parintii care nu stiu sa gestioneze adecvat alimentatia familiei, dar si o industrie alimentara care targeteaza copiii pentru a-si vinde produsele nesanatoase.
Obezitatea infantila nu e doar o problema romaneasca. De data aceasta nu mai putem da vina pe vreo deficienta nationala. SUA a raportat de multa vreme o problema la acest capitol si incearca sa faca ceva invatandu-i pe parinti si pe copii sa manace corect si sa faca miscare. Ramane de vazut cat de bine vor functiona astfel de programe in patria “junk food”-ului. Jamie Oliver a incercat sa refaca sistemul alimentar din scolile britanice pentru a rezolva aceasta problema.
Din cate imi dau seama, problema principala e ca mancarea catalogata drept “junk food” e ceva la ordinea zilei in multe case. Cei mici primesc cate ceva din acesta categorie, fie intre mese pe post de gustare, fie ca recompensa ca au golit farfuria, iar astfel de parinti nu vad nimic gresit in a-si indopa copiii. In plus, faptul ca cel mic cere intotdeauna o a doua portie de mancare, e motiv de mandrie.
Am ajuns sa traim ca sa mancam in loc sa mancam ca sa traim. Sistemul aplicat copiilor nu e decat o replica a celui folosit de adulti in care mesele au un rol central iar rafturile din bucatarie sunt pline cu nimicuri pline de E-uri de prin supermarket.
Desi nu sunt adepta curelor de slabire si nu consider ca viitorul umanitatii e menit sa aiba forma filiforma a manechinelor, parintii ar trebui sa impuna niste limite, uneori drastice, cand vine vorba de copii. Altfel riscam sa crestem o generatie incapabila sa se miste, care va muri de vreo boala cardiaca cu mult inainte de vreme.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.