Acasa | Articolul tau | Barfa la rang de sport national: "Ne place sa auzim adevarul, mai ales daca e despre altii"
Barfa, principalul mijloc de amuzament / Foto: Captura YouTube
Fiecaruia ii place sa auda adevarul... mai ales adevarul despre altii, zice o vorba din popor. Barfa, acompaniata sau nu de seminte, e echivalentul imobil al oinei practicat pana la stadiul de arta pe posturile tv, prin ziare, pe internet. “X s-a incurcat cu Y”- bun subiect, la asta se pricepe toata lumea; “dezbaterea proiectului legislativ ce cuprinde modificarilor survenite la....”- plictisitor, cum sa pui asemenea prostii in ziare?
Ca fac o vizita la tara la bunici, ca ma plimb printr-un parc din oras, congregatiile de barfitoare si barfitori (nici unii domni nu sunt vaccinati de mici impotriva limbutiei) se prezinta ca pe ceas dimineata si pe seara la o sueta. Se discuta despre (fragmente auzite din conversatiile sustinute pe banca de sub balconul meu situat la etajul 1): tanti Lenuta de la 3 care s-a certat cu ginerele si l-a dat afara din casa; baiatul lui 'nea Mitica care tocmai a terminat facultatea si, cum e barbat frumos “bata-l vina”, ar putea sa o ia de nevasta pe Dorina, fata asistentei, ca tot se stiu ei de mici. Mai am si alte exemple dar mi se increteste mintea numai la gandul ca as putea reconstitui complicatul labirint de relatii de rudenie, amicitie si, mai ales, relatii amoroase.
Am picat si eu victima a barfei, insa in calitate de subiect. Am auzit de-a lungul timpului diferite variante ale urmatoarelor teme: “Mi-a zis vecina de langa ca te-a vazut la.... Ce faceai acolo? Cine era...?”, “Auzi, dar tu nu te mai mariti odata? Vorbeste lumea ca ai terminat facultatea si in loc sa te mariti faci master.”
Nu am trai oare intr-o lume mult mai buna daca fiecare si-ar tine nasul in propria farfurie? Poate ca da, dar ar fi o lume mult mai trista, mi-a atras atentia o amica prin care imi rulez adesea ideile crete. Cum are afinitati de avocat al diavolului, vede altfel problema : “La urma urmei, cand discuta trei se numeste conversatie, iar cand pleaca unul, se numeste barfa. E prea mica diferenta ca sa poti trage linie si sa pui etichete de bine si rau.”
“Mintile mari vorbesc despre idei. Mintile mediocre vorbesc despre evenimente. Mintile reduse vorbesc despre oameni”. De data asta citatul vine de la Eleanor Roosevelt. Daca e sa ne luam dupa ea atunci situatia nu e tocmai roz. Cum insa, in ziua de azi, cultul personalitatii e la mare rang astfel de replici sunt poate invechite. Si oricum, oare cum sa ii spui 'coanei Catinca de la parter ca ar trebui sa vorbeasca despre imperativul categoric al lui Kant in loc de posibilele alegeri matrimoniale ale burlacului Botezatu? Va spun ca la cat de hotarata vorbeste despre cea dea doua tema, in pauzele pe care le face in povestirea ultimului episod din ceva telenovela japoneza, daca ii pomensti asa ceva te spurca de nu te mai spala tot Muresul.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.