Acasa | Articolul tau | Vanzatorul, stapanul nostru: Ce inseamna sa fii client in Romania?
Vanzatorul e un mic zeu in magazinul lui / Foto: Reuters
Zicala “Clientul nostru, stapanul nostru” nu mai are prea mule semnificatii astazi. Cand vreun “patron” de magazin, ba chiar si de local, o mai foloseste e urmata adesea de un ras ironic sau de o privire care te indemna sa pleci cat mai repede din locul respecti. Doar traim in Romania iar aici bunul simt si respectul fata de ceilalti poti fi uitate fara prea mari probleme.
De prea putine ori am plecat dintr-un magazin de la noi cu zambetul pe buze, si nu pentru ca marfa n-ar fi fost pe gustul meu ci pentru ca personele care ar fi trebuit sa imi vanda podusele respective s-au comportat ca si cum mi-ar face o favoare.
Cel mai recent incident de acest fel a avut loc sambata cand am mers la piata pentru aprovizionare iar cererea mea pentru “un kilogram de piersici, va rog” a fost intampinata de “Cum, numai un kilogram? Nu vezi ca oricum le dau pe degeaba si ies in pierdere?” Nu cred ca e necesar sa adaug ca nu le dadea pe gratis si mi-e greu sa cred ca iesea in pierdere. I-am spus sa nu mai vreau si am plecat mai departe lasandu-l injurand printre dinti in timp ce servea clientul urmator care asistase la toata scena.
Asta ma face sa cred ca si noi, clientii avem o vina in toate astea deoarece nu stim sa taxam nesimtirea. Cumparand de la vanzatori care isi trateaza astfel clientii, chiar si atunci cand nu ne afecteaza direct, nu facem decat sa ii incurajam.
Poate ca unii ma vor intreba la ce ma asteptam de la o piata, iar raspunsul e la mai mult. Desi banii mei platesc pentru marfa, bunavointa celui care vinde poate influenta decizia de a cumpara sau nu un produs. De aceea, indiferent ca merg la piata, supermarket sau magazin de lux, ma astept ca vanzatorul sa se poarte exemplar in conditiile in care si eu incerc sa ma comport pe masura.
Dar nu, vanzatorul e stapan pe taraba sau magazinul lui si tine neaparat sa arate asta clientilor. Poate ca o astfel de atitudine are de a face si cu mentalitatile romanesti care catalogheaza meseria de vanzator intr-un fel de “dirty job”. In tara asta daca nu esti doctor, avocat, preot sau afacerist, nu meriti respect. De aceea poate si nevoia de a-i arata fraierului de client ca tot la cheremul tau ajunge, indiferent de ce scrie pe diploma lui.
Si uite asa isi permite vanzatorul/a sa vorbeasca la telefon minute in sir cu iubita/ul in timp ce tu astepti cu cosul de cumparaturi in mana. Situatia se repeta si atunci cand apare vreun cunoscut in magazin si trece peste coada ca doar e prieten cu seful. Si sa te fereasca Dumnezeu sa ceri informatii despre un produs sau altul sau sa ceri ceva ce implica miscarea vanzatorului din punctul A in punctul B si inapoi. Parca vanzatorii nu au auzit ca e criza, prin urmare e cazul sa faca tot ce pot pentru a aduce clienti in magazine, nu pentru a-i da afara din ele.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.