Gradinitele din Capitala / Foto: Agerpres
Gradinita dotata la ultimele standarde dar fara personal
Gradinita nr. 154 din Capitala e una dintre institutiile care au inceput noul an in straie noi. Fiind incadrata intr-un program pilot de extindere, gradinita si-a intampinat copiii cu un nou corp de cladire, ultramodern, dotat cu toate cele necesare, cel putin cand vine vorba de aparatura, mobilier si ce le mai trebuie piticilor. Vestile bune se opresc insa aici; institutia isi desfasoara activitatile cu jumatate din personalul nedidactic necesar, mai exact cu 8 angajati in loc de 16.
“Diminuarile salariale de 25% au facut ca personalul nedidactic sa ajunga la un salariu net de 430 ron, 450 ron, maxim 456 ron in functie de vechime. Ca urmare, cu tot regretul, multi si-au dat demisia si au migrat spre alte domenii. [...] Pe langa posturile ramase vacante in urma demisiei personalului, avem si un caz de post unic de spalatoreasa care a iesit la pensie la varsta standard de pensionare. Posturile sunt blocate si, conform legii, nu avem voie sa facem angajari pana nu primim aprobarea de deblocare a posturilor de la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti”, povesteste Elena Bentu, directoarea Gradinitei nr. 154 din sectorul 3.
Munca angajatilor lipsa de la Gradinita nr. 154 e acoperita de restul personalului. Spre exemplu, curatenia de dupa constructia noului corp a fost facuta de toti angajatii, de la educatori, pana la personalul de ingrijire si la director. Mai elocvent e poate faptul ca, la sfarsitul programului zilnic, educatoarele pun aspiratoarele in clase si isi pregatesc astfel spatiul pentru urmatoarea zi. Cele doua femei de serviciu ramase se ocupa de curatenia celor doua corpuri de cladire. Iar cand vine vorba de servirea mesei, “micii studenti”, cum ii descrie directoarea, iau masa pe ture intr-o singura sala de mese; nu ca nu ar mai avea inca una in cealalta cladire, insa nu exista personalul care sa o foloseasca.
Intre timp, directoarea unitatii continua sa trimita cereri pentru deblocarea posturilor in speranta ca acestea vor primi un raspuns. Pana acum raspunsul nu a venit, desi prima astfel de nota a fost trimisa Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti in luna aprilie.
Aceeasi situatia intr-o alta gradinita din Capitala
Gradinita nr. 64 din sectorul 3 se afla in aceeasi situatie. “Din aceasta toamna am ramas fara un numar de patru ingrijitoare; drept rezultat calitatea muncii noastre are de suferit. Conform planului de scolarizare, ar trebui sa avem 17 angajati pe posturi nedidactice; aceste posturi sunt gandite insa pentru cei 260 de copii din plan si nu pentru cei 471 de copii inscrisi. Si totusi, in acest moment functionam cu 13 persoane”, povesteste Elena Spineanu, directoarea Gradinitei nr. 64. Intrebata daca a incercat sa remedieze situatia aceasta a precizat ca a trimis cereri de deblocare catre Inspectorat inca din timpul verii insa fara rezultate.
80% din gradinitele sectorului 3 functioneaza la limita legalitatii
Conform Ordonantei de Urgenta 34/2009, posturile ramase libere in urma demisiilor sau pensionarilor raman blocate ceea ce impiedica angajarea de oameni noi. Pe de alta parte, functionarea unitatilor de invatamant prescolar cu personal subdimensionat incalca prevederile legale. Lipsa bucatarilor, a personalului de ingrijire, a paznicilor sau a personalului de intretinere nu respecta cerintele Directiei de Sanatate Publica astfel incat se poate ajunge chiar si pana la inchiderea unora dintre unitatile in discutie.
Cazurile celor doua gradinite nu sunt singulare. Presedinta sindicala pentru sectorul 3 Fanica Gavril a precizat ca in jur de 80% dintre unitatile prescolare din sector inregistreaza probleme din cauza lipsei personalului nedidactic. Conform acesteia, in ultima saptamana, Gradinita nr.70 din sectorul 3 a ramas fara spalatoreasa si bucatareasa, aceasta din urma plecand dupa ce nu a mai facut fata muncii in lipsa personalului ajutator.
Conform F.S.L.I. (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant) in aceeasi situatie se gasesc mai multe gradinite din Bucuresti; in sectorul 3 se inregistreaza 70 de posturi vacante, dar blocate la nivelul gradinitelor (50 de demisii, 20 de pensionari), iar in sectorul 5 se inregistreaza 62 de posturi vacante, din care 15 sunt datorate demisiilor. Principalul motiv al demisiilor pare sa fie scaderea salariilor cu 25%. Nivelul scazut de salarizare se poate dovedi a fi un impediment pentru ocuparea posturilor vacante dupa deblocarea acestora.
Contactat pentru detalii referitoare la aceasta problema, M.E.C.T.S (Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului) nu a furnizat inca un raspuns.
Criza gradinitelor in provincie
Criza personalului din institutiile de invatamant prescolar este prezenta si in provincie. Si acolo unele gradinite sunt la limita functionabilitatii si sunt la un pas de a fi inchide din cauza lipsei de personal. Presa locala noteaza ca la Focsani, spre exemplu la Gradinita nr. 10 lucreaza o singura ingrijitoare care supravegheaza 145 de copilasi. La o alta gradinita din acelasi oras, 220 de copii sunt supravegheati de 3 educatoare. La fel ca in Bucuresti, acestea se ocupa si de curatenia din institutie. Si la Cluj situatia este aceeasi multe din posturi fiind blocate. Sase dintre gradinitele din Botosani sunt pe punctul de a fi inchise.